Veel verwarring onder vakantiegangers over coronamaatregelen in het buitenland
De ANWB wordt overspoeld met vragen van vakantiegangers want zomaar op de bonnefooi naar Italië of Frankrijk zit er deze zomer niet. Een vakantie vereist door de coronamaatregelen behoorlijk wat planning en doordat landen verschillende regels hanteren, is er voor vakantiegangers veel onduidelijk.
„Mensen willen bijvoorbeeld weten hoe oud een PCR-test mag zijn. Of hoe ze moeten bewijzen dat hun kinderen negatief getest zijn”, zegt Josje Majoor, die verantwoordelijk is voor de ANWB Reiswijzer, tegen de NOS. De antwoorden op die vragen lopen nogal uiteen, omdat de coronaregels in ieder land verschillen.
Op vakantie met de auto is een puzzel
Zeker voor wie met de auto op vakantie gaat en meerdere landen moet doorkruisen, is het een puzzel, zo constateert de ANWB. Volgens de regels vraagt Italië om een PCR-test die niet ouder is dan 48 uur. Deze regel geldt ook voor kinderen vanaf zes jaar. Dat betekent dus dat vakantiegangers die naar Italië willen, behoorlijk moeten doorrijden om te zorgen dat het negatieve testbewijs nog geldig is bij aankomst. Maar niet voor ieder land is zo’n testbewijs nodig. Zo gelden er in Duitsland geen inreisbeperkingen voor mensen op doorreis. Wie binnen 24 uur het land weer verlaat, hoeft geen negatief testbewijs bij zich te hebben. Ook Zwitserland hanteert geen restricties voor mensen op doorreis.
„Het is altijd al verstandig om voorbereid op reis te gaan. Maar nu is alles tien keer zo ingewikkeld. Je moet je ‘corona-administratie’ echt op orde hebben”, zegt Majoor. En dat geldt ook voor mensen die op vakantie gaan met het vliegtuig. „We horen dat luchtvaartmaatschappijen soms extra eisen stellen. Ze willen bijvoorbeeld dat je naast een vaccinatiebewijs ook een negatieve PCR-test kunt laten zien. Ze zijn daarmee strenger dan het land waar ze naartoe vliegen. Dat komt omdat zij de verantwoordelijkheid dragen bij het inreizen.”
Vakantiegangers krijgen een QR-code
Sinds 1 juli kunnen vakantiegangers een reisbewijs downloaden via de CoronaCheck-app. Je krijgt dan een QR-code wanneer volledig gevaccineerd bent, een negatieve testuitslag hebt, of als je minder dan een half jaar geleden ben hersteld van corona.
Naast het regelen van alle administratieve zaken is het volgens de ANWB ook verstandig om de reisadviezen het ministerie van Buitenlandse Zaken goed in de gaten te houden. „De situatie in een vakantieland kan binnen een week helemaal veranderen”, zegt Majoor. Ze adviseert vakantiegangers dan ook om hun telefoon dit jaar vooral niet uit te zetten.
En ook bij terugkomst, ben je nog niet van de maatregelen af. Mensen die op vakantie zijn geweest naar een hoogrisicoland moeten na afloop tien dagen in quarantaine en kunnen in sommige gevallen een bezoekje van boa’s verwachten. Wie zich niet aan de quarantaineplicht houdt, kan rekenen op een fikse boete.
Brandweerman Miami haalt overleden dochtertje (7) onder puin vandaan