Veel te zwaar, 70+ of aan de nierdialyse? Dan ben je niet welkom op Songfestival
Mensen met ernstig overgewicht, 70 jaar of ouder of met een nierziekte die moeten dialyseren, mogen evenals chronische hartpatiënten niet deelnemen aan Fieldlab-evenementen. Ze mogen dus ook niet naar het Eurovisie Songfestival. Hoe dat wordt gecontroleerd? Niet met een weegschaal bij de ingang in elk geval.
Liefhebbers zullen vannacht waarschijnlijk onrustig slapen, telkens wakker schrikkend en denken: ‘Ik ben toch niet te laat…’ Vanaf morgen begint namelijk de kaartverkoop voor het Eurovisie Songfestival en dat het een totaal andere editie is dan alle andere afleveringen ervoor, blijkt al bij deze kaartverkoop.
Kaartverkoop Songfestival start op zaterdag 8 mei: https://t.co/v2C0ZNqGLI #songfestival #eurovision #songfestivalupdate
— Songfestival Update (@songfestivaltv) April 29, 2021
Eurovisie Songfestival kaartverkoop
Alleen onder speciale voorwaarden is publiek welkom bij het Songfestival, dat van 18 tot en met 22 mei in Rotterdam plaatsvindt. Zo mogen volgens de overheid bij een Fieldlab-evenement geen risicogroepen aanwezig zijn. Zij hebben een extra grote kans om ernstig ziek te worden door het coronavirus. Ook moet iedereen zich van tevoren laten testen.
In risicogroepen vallen bijvoorbeeld mensen die ouder zijn dan 70 jaar, maar ook mensen met onderliggende aandoeningen, zoals chronische hartpatiënten of mensen met een nierziekte die moeten dialyseren of wachten op een niertransplantatie. Ook mensen met zeer ernstig overgewicht vallen in de risicogroepen.
Op social media stuit het op onbegrip, vooral van mensen die ‘te oud’ zouden zijn. „Nu mogen we er niet in omdat we 70 zijn. Onbegrijpelijk als je al twee vaccinaties hebt gehad. #openup en let us in”, schrijft een liefhebber.
Wat nu zo (niet) fijn is, we krijgen een code want we hadden vorig jaar tickets. Maar nu mogen we er niet in omdat we 70 zijn. Onbegrjjpelijk als je al twee vaccinaties hebt gehad.#openup en let us in
— Hannie Nijhuis (@hannienijhuis) April 29, 2021
Controle
Niet iedereen mag dus naar binnen, maar hoe het allemaal in de praktijk werkt? „Potentiële bezoekers worden op diverse momenten bij de aankoop van kaarten gewezen op de algemene voorwaarden’’, verklaart een woordvoerder van Fieldlab tegen het AD. „Een daarvan is dat mensen die behoren tot een risicogroep, zoals geformuleerd door het RIVM, worden uitgesloten van deelname.’’
Maar aan de deur controleren, eventueel met weegschalen en hartmeters, mag helemaal niet. Of iedereen zich er dus aan houdt, is aan de bezoekers zelf. „Maar we doen wel een beroep op het gezond verstand van de potentiële bezoekers.’’
De kaartverkoop begint morgen om 12.00 uur. In eerste instantie kunnen alleen mensen die een ticket hadden voor de show van vorig jaar een kaartje boeken, al zijn er niet genoeg plaatsen voor iedereen.
Dit zijn LHBTI+-vriendelijke kerken in Europa, Protestantse Kerk in top-5