NCTV deelde privacygevoelige informatie over burgers, Kamer wil opheldering
De Tweede Kamer wil opheldering over de werkwijze van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Die heeft volgens NRC jarenlang privacygevoelige informatie over burgers verzameld en gedeeld, terwijl dit in strijd met de wet is. Ook volgden medewerkers met nepaccounts op social media honderden politieke campagneleiders, religieuze voormannen en activisten.
D66’er Hanneke van der Werf noemt het artikel ‘ontluisterend’. Ze wil tekst en uitleg van minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Corinne Ellemeet van GroenLinks wil dat de bewindsman dinsdag naar de Kamer komt. „Er rust een grote verantwoordelijkheid op de NCTV. Er moet, om mee te beginnen, een wettelijke grondslag zijn voor het werk dat ze doet”, twittert Ellemeet. Ook CDA’er Anne Kuik wil opheldering over de ‘zorgelijke berichtgeving’.
https://twitter.com/CorinneEllemeet/status/1380786710104145923
Kamervragen
Forum voor Democratie vindt de werkwijze ‘volledig onacceptabel’, laat de partij op social media weten. „Een staat waarin veiligheidsambtenaren politieke activisten op grote schaal structureel volgen, dreigt een politiestaat te worden.” Partijleider Farid Azarkan van DENK wil een spoeddebat over de kwestie en Dilan Yesilgöz van de VVD wil dat er snel uitgezocht wordt wat er aan de hand is bij de NCTV. Ze heeft ook Kamervragen gesteld.
Dan is het nodig dat onze veiligheidsdiensten professioneel, snel en adequaat optreden. Het is niet de eerste keer dat ik hier aandacht voor vraag.
Ik wil dat hier snel onderzocht wordt wat er ad hand is, hoe het aangepakt wordt en hoe ik dat als Kamerlid kan controleren.
— Dilan Yesilgöz – Zegerius (@DilanYesilgoz) April 9, 2021
‘Werkwijze niet in strijd met wet’
Volgens een verklaring van de NCTV is de organisatie de afgelopen jaren geconfronteerd met juridische procedures, waarbij ook de legitimiteit van het verwerken van persoonsgegevens ter discussie is gesteld. Maar de werkwijze blijkt volgens hen niet in strijd is met de wet. Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding Pieter-Jaap Aalbersberg erkent wel dat ‘de juridische grondslag moet worden verbeterd’.
Iran start met verrijken uranium tijdens onderhandeling over nieuw atoomakkoord