Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 29 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Zó veel keren verzekeraars jaarlijks uit aan weerschade

Stormt het in Nederland, of valt er extreem veel hagel? Dan zijn er twee zekerheden: de eerste is dat social media bomvol foto’s staat van onheilspellende wolken/omgewaaide bomen/stenen van hagel en als tweede dat er heel veel claims bij de verzekeraars binnenkomen. En die lopen behoorlijk in de papieren, elk jaar weer.

Verzekeraars keren sinds 2007 gemiddeld 277 miljoen euro uit aan weergerelateerde schade aan gebouwen en auto’s. Dat meldt het Verbond van Verzekeraars op basis van cijfers uit de Klimaatmonitor.

Weerschade

Gemiddeld genomen is Noord-Brabant de provincie met de meeste schade die te maken heeft met weersomstandigheden, gevolgd door Zuid-Holland. Schade door storm, die bijna de helft van weergerelateerde schade vormt, is vooral groot in de kustgebieden met dichte bebouwing. Ook veroorzaken eenmalige weersextremen als een enorme hagelbui veel schade.

De Klimaatmonitor combineert gegevens over storm, hagel, neerslag, vorst en natuurbranden met de totale schade aan huizen, bedrijfspanden en voertuigen. De monitor moet verzekeraars helpen bij het beter inschatten van de risico’s op schade voor hun klanten. Zo wil het verbond de schade door extreem weer en klimaatverandering tegengaan of beter kunnen ondervangen.

Gerichte investering

Algemeen directeur Richard Weurding wil met de monitor ook het debat over de kosten van klimaatverandering in een breder perspectief plaatsen. Volgens hem moet er een gerichte investering komen waardoor Nederland zich nu, maar zeker ook in de toekomst staande kan houden. „Als wij niets doen, dan kan dit bedrag toenemen met meer dan 250 miljoen euro”, aldus de directeur.

Bungelende regenpijpen, omgevallen bomen, zwevende verkiezingsposters

Klimaatmonitor

In de eerste editie van de monitor is gebruikgemaakt van goed vergelijkbare schadecijfers: gebouwen en auto’s. Omzetschade zit daar nog niet bij, dat bijvoorbeeld kan ontstaan als gevolg van verminderd transport over de grote rivieren door lage waterstanden. Ook agrarische schade wordt niet meegeteld.

Daarnaast is er onverzekerde schade, onder meer door een versterkte bodemdaling, overstroming van de grote rivieren, of schade aan natuur. In de komende jaren krijgen deze schadetypes ook een plek in de Klimaatmonitor, waar onder andere het KNMI, Wageningen University & Research en Rijkswaterstaat aan meewerken.

Helikoptercrash tijdens skitrip kost rijkste man van Tsjechië het leven

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.