Drank en drugs onder ‘verveelde’ studenten: juist wel of niet toegenomen?
Twee onderzoeken onder en door studenten, twee tegenstrijdige uitkomsten. Als je niet zoveel kunt en de verveling steeds meer toeslaat, lonken de drank en drugs meer dan ‘normaal’, stelt het ene onderzoek. Een ander onderzoek stelt juist dat studenten veel mínder zijn gaan drinken en gebruiken, afgezien van een kleine groep. „Die moeten we in de gaten houden.”
Vandaag zijn vlak na elkaar de resultaten van twee verschillende onderzoeken naar buiten gebracht, beide gedaan door en onder studenten.
Over die subgroep maakt hoogleraar Jacqueline Vink (middelengebruik en verslaving) zich zorgen. ‘Veel van deze studenten lijken te drinken om met hun problemen om te gaan. Zij lopen daardoor risico om probleemdrinkers te worden.’
— VoxNieuws (@VoxNieuws) March 3, 2021
Wel meer drank en drugs
Uit het onderzoek onder ruim 7000 studenten uitgevoerd door Lieve Mark, een initiatief van studenten uit Leiden, Delft en Utrecht blijkt dat het drank- en middelengebruik is toegenomen. Van de studenten die hun leven op dit moment een onvoldoende geven, gebruikt 50 procent meer drank of drugs. Bij de rest van de studenten is dit 31 procent. Zelda Geels, een van de onderzoekers: „Studenten lopen al zo lang op hun tenen dat zij drank of drugs als uitweg zijn gaan zien om zich toch iets beter te voelen. Dat is heel zorgelijk.”
Verveling
Verveling wordt genoemd als belangrijkste reden voor het toegenomen gebruik van verdovende middelen. Toch geeft meer dan een op de drie studenten aan dat zij ook meer gebruiken, omdat anderen om hen heen dat ook doen. „De keuze om wel of niet mee te drinken is er niet meer”, zegt mede-onderzoeker Chris Vellenga. „Als je huisgenoten besluiten om in de gemeenschappelijke ruimte te gaan drinken, doe je maar mee. Je kunt de sociale druk niet meer ontlopen zoals voorheen.”
De onderzoekers stellen voor meer Fieldlabs-experimenten op te zetten in de maatschappij. Op die manier kan onderzocht worden hoe bijvoorbeeld terrassen, sportclubs en verenigingen veilig open kunnen.
Nijmegen VOX
In Nijmegen drinken de studenten nu juist fors minder. Om uit te zoeken wat de invloed is van de coronacrisis op het alcohol- en drugsgebruik van studenten aan de Radboud Universiteit, benaderde universiteitsblad Vox tijdens de huidige lockdown 3.000 studenten met een online vragenlijst. 670 van hen reageerden en gaven een inkijkje in hun middelengebruik van vóór en tijdens de crisis.
Eigen onderzoek van universiteitsblad @VoxNieuws vandaag: Studenten nemen minder drugs en drank tijdens corona, maar ‘zorgelijke’ subgroep gebruikt meer. https://t.co/aFTMfqQbmA
— Stan van Pelt (@stanvanpelt) March 3, 2021
Studenten tikken minder weg
Daaruit blijkt dat studenten tijdens de coronacrisis hun alcoholgebruik gemiddeld flink hebben teruggeschroefd. Mannelijke studenten gingen terug van gemiddeld tien glazen alcohol per week vóór corona, naar 5,6 glazen tijdens de huidige lockdown. Vrouwen tikken er nu nog maar ruim drie achterover, tegen bijna zes voorheen, schrijft Vox.