Denemarken legt prikken met AstraZeneca stil en dit is waarom
Vanaf het begin af aan is AstraZeneca niet altijd even positief in het nieuws geweest. Zo werd het bijvoorbeeld afgeraden aan 65-plussers en onderzocht Oostenrijk afgelopen week nog een partij vaccins na een overlijden. Nu is het de beurt aan Denemarken, dat zelfs voorlopig helemaal stopt met het vaccineren van mensen met het coronavaccin van AstraZeneca.
Dat heeft volgens de autoriteiten te maken met mogelijke bijwerkingen. Er is herhaaldelijk melding gemaakt van bloedstolsels bij mensen die waren ingeënt met het middel.
Stopzetten AstraZeneca
Minister van Volksgezondheid Magnus Heunicke benadrukt op Twitter dat het nog te vroeg is om met zekerheid te zeggen dat er sprake is van een verband. Dat wordt volgens de bewindsman uitgezocht. Hij noemt het stopzetten van de vaccinaties een voorzorgsmaatregel. Op datzelfde Twitter gaat het nieuws als een lopend vuurtje.
https://twitter.com/QueenNat_35/status/1369955549685690369
Al zijn er ook genoeg mensen die juist heel blij zijn met dit vaccin:
My frontliner cousin in Pasig finally got vaccinated and I’m so happy it’s Astrazeneca 🙏🏼
— j0llibing (@astridpaige) March 11, 2021
Very happy to have received the first dose of the Astra Zeneca vaccine this morning pic.twitter.com/rch30WmmBo
— Josh King 🇬🇧🇺🇦 (@JoshHereAtLast) March 11, 2021
Een van de drie
Het middel van AstraZeneca is één van de drie coronavaccins die momenteel zijn goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Het middel wordt ook gebruikt in Nederland. Denemarken behoorde aanvankelijk tot de Europese landen die het AstraZeneca-vaccin niet aan ouderen gaven, maar wijzigde dat beleid vorige week. Uit nieuw onderzoek zou zijn gebleken dat het middel ook bij ouderen voldoende effectief is.
Denemarken
Denemarken behoort tot de Europese landen die het snelst vaccineren. Het land maakte vorige week bekend dat de vaccinatiecampagne in juli afgerond moest zijn, maar die doelstelling zou inmiddels zijn bijgesteld. De nieuwe streefdatum is volgens Deense media 15 augustus.
Het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) laat weten met de kwestie bezig te zijn. De toezichthouder doet navraag bij het EMA en komt later met een inhoudelijke reactie. Een Nederlandse woordvoerster van AstraZeneca noemt het nog te vroeg om inhoudelijk in te gaan op het nieuws.
Andere landen
Eerder legden ook andere Europese landen het gebruik van het vaccin aan banden. Oostenrijk, Luxemburg en de Baltische staten stopten de inentingen met een partij van 1 miljoen vaccins van AstraZeneca. Dat gebeurde nadat een ingeënte vrouw uit Oostenrijk was overleden aan een bloedstolling. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) zei woensdag dat het vaccin daar waarschijnlijk niet de oorzaak van was.