Meer jongeren willen mannelijke anticonceptie, maar hoe werkt dat?
Anticonceptie voor mannen: dat bestaat nagenoeg nog niet, maar daar lijkt langzaamaan verandering in te komen. En al helemaal als het aan jongeren ligt. Een ruime meerderheid is namelijk voor meer anticonceptiemiddelen voor mannen, blijkt uit een onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel.
De jongeren zeggen dat de verantwoordelijkheid zo eerlijker gedeeld wordt. Maar hoe werkt anticonceptie voor mannen?
Grootste groep jonge vrouwen (81%) en mannen (50%) wil meer vormen van anticonceptie voor mannen #npo3 @Opiniepanel https://t.co/cwNMiLL0Ul pic.twitter.com/ikF4m9l0Vx
— Rozemarijn Lubbe (@RozemarijnLubbe) February 1, 2021
Gedeelde verantwoordelijkheid
Het overgrote deel van de 3500 deelnemers vindt dat je er samen voor moet zorgen dat je niet ongewenst zwanger raakt. Mocht er een mannenpil komen, zou iets meer dan de helft (53 procent) van de mannen die wel willen slikken. Bijna alle vrouwelijke deelnemers (93 procent), maar ook een meerderheid van de jonge mannen (77 procent) willen dat anticonceptie vergoed wordt door de basisverzekering.
Nu krijgen vrouwen onder de 18 jaar anticonceptiemiddelen vergoed, voor 18 tot 20-jarigen valt het onder het eigen risico en boven de 21 jaar moet het zelf betaald worden.
Een derde van de jonge mannen die een relatie hebben zegt dat ze meebetalen aan de anticonceptie van hun vrouwelijke partner. Vaak wordt de pil of het spiraaltje afgerekend van de gezamenlijke rekening. Veel deelnemers die niet meebetalen (40 procent) zeggen dat ze er nooit bij stil hebben gestaan om de kosten te delen.
Anticonceptiegel voor mannen
Als vrouw heb je een bijna duizelingwekkend aanbod qua anticonceptie. De pil, de Mirena spiraal, een koperspiraal, de prikpil, het staafje: ga zo maar door. Maar voor mannen? Vrijwel niks. Ja, het condoom, maar dat weegt natuurlijk niet op tegen de hoeveelheid hormonen die vrouwen slikken of geïnjecteerd krijgen. Of je moet je laten steriliseren, maar dat is ook weer zo rigoureus.
Wel is er al jaren onderzoek gaande naar een pil of gel voor mannen. Volgens een onderzoeker aan de Universiteit van Washington is anticonceptie voor mannen veel ingewikkelder dan bij vrouwen. Daarom duurt het ook zo lang voordat een eerste middel op de markt komt. „Bij vrouwen moet je één eisprong per maand blokkeren, bij mannen is dat veel ingewikkelder, daar moet je de miljoenen zaadcellen die een man dagelijks produceert allemaal blokkeren”, zegt Stephanie Page.
https://twitter.com/BethLeValley/status/1310827797061931009
Zij is dan ook bezig met het ontwikkelen van een gel met testosteron en een progestageen hormoon dat ook wordt gebruikt voor anticonceptie bij vrouwen. Mannen smeren het op de huid van hun schouders of bovenarmen, de huid neemt het op en dan zou de spermaproductie moeten stoppen. Als ze stoppen met smeren van de gel, stopt het effect ook. Het is dus omkeerbaar.
Het duurt wel acht tot zestien weken voordat het aantal zaadcellen van de man een ‘veilig’ niveau heeft bereikt.
Mannenpil
Nog een mogelijke optie: de mannenpil. Momenteel wordt een variant van de anticonceptiepil voor mannen getest, schrijft Time Magazine. Die zou net zo effectief en veilig zijn als de anticonceptiepil voor vrouwen. Ook zijn de pillen op een soortgelijke wijze opgebouwd en hoef je maar eens per dag een pilletje te slikken. Een anticonceptiegel zouden mannen soms meerdere keren per dag moeten smeren.
De pil verlaagt de hormoonwaarden zonder voor een tekort (of teveel) aan testosteron te zorgen. Wel is er meer onderzoek nodig om aan te tonen dat het nemen van de pil de productie van spermacellen tot een halt roept. Het kan dus nog best even duren voordat zo’n pil op de markt is. Tot die tijd: condooms zijn de beste optie als je als man zeker wil weten dat je niet per ongeluk een kind verwekt.
Lees ook: John Stamos voor de derde keer in isolatie: ‘Zoon viel huilend in slaap’