Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 13 jan 2021
Leestijd: 8 minuten

Reacties branches op maatregelen Rutte en De Jonge op een rij

Op de maatregelen van premier Rutte en minister De Jonge is volop gereageerd. Er is veel begrip, maar misschien wel net zoveel onbegrip.

Een verlenging van de lockdown van drie weken. Middelbare scholieren moeten weer afstand houden. Uitzoeken of een avondklok zoden aan de coronadijk kan zetten. Bespreken of de basisscholen op 25 januari mogen heropenen. Extra steun voor getroffen ondernemers. En de dringende oproep om nu tot en met eind maart alleen naar het buitenland te reizen als dat echt niet anders kan. Daar kwam het gisteravond op neer tijdens de corona-persconferentie van premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge.

Veel reacties op maatregelen Rutte en De Jonge

Zoals na elke persconferentie, waar 6,5 miljoen mensen naar keken, reageerden veel mensen in Nederland direct op Twitter. Als het stof na de – in dit geval niet onverwachte – teneur van de persco is neergedaald, klimmen tal van branches in de pen. Dan klinkt er teleurstelling, ook begrip en zijn er oproepen en aanbevelingen. Hier lees je nog eens een overzicht van verschillende reacties van branches in het land.

Horeca: hopelijk voor het laatst

Als na de verlenging van de huidige lockdown geen zicht komt op een heropening van de horeca, dreigt voor veel restaurant- en caféhouders het einde van hun bedrijf. Daarvoor waarschuwt FNV Horeca, dat het kabinet oproept om met meer steun te komen om banen in de sector te redden.

„FNV Horeca heeft, gezien het aantal besmettingen en de geringe daling daarvan, begrip voor dit besluit, maar hoopt oprecht dat dit de laatste verlenging zal zijn die de horeca voor zijn kiezen krijgt”, schrijft de vakbond over de aankondiging van de verlenging van de lockdown. „Als de horeca weer opengaat, zijn de problemen in de sector niet direct opgelost”, aldus Vlek. “Horecabedrijven hebben tijd nodig om van het infuus af te komen.”

DNB: Maatregelen pijnlijk, maar onvermijdelijk

Het verlengen van de lockdown is „pijnlijk maar onvermijdelijk”, vindt De Nederlandsche Bank. Volgens directielid Olaf Sleijpen zorgen de overheidsmaatregelen op de korte termijn wel voor veel schade aan de economie, maar te snel beginnen met het afbouwen van de lockdown zou uiteindelijk nog veel schadelijker zijn.

Als Nederland te snel zou stoppen met de strenge coronamaatregelen, bestaat in de ogen van de DNB-directeur het risico dat het virus zich straks toch weer ietsje sterker gaat verspreiden. En dan zou er later mogelijk weer een nieuwe lockdown nodig zijn. „Van de ene lockdown naar de andere hollen – een soort ‘stop-go-beleid’ – werkt niet”, aldus Sleijpen. Hij vindt het daarom een goede zaak dat Nederland aan de ene kant probeert de verspreiding van het virus tegen te gaan en aan de andere kant bedrijven helpt de crisis door te komen met allemaal steunregelingen.

OV: Meer financiële maatregelen

Bedrijven in het openbaar vervoer zouden tot eind 2021 gebruik moeten kunnen maken van de zogenoemde ‘beschikbaarheidsvergoeding’. Dat stelt de branchevereniging (OV-NL) in reactie op de verlenging van de lockdown.

De huidige beschikbaarheidsvergoeding duurt sowieso tot juli 2021. Openbaarvervoerbedrijven krijgen volgens die regeling tot 93 procent van hun kosten vergoed door de overheid. Koepelorganisatie OV-NL hoopt nu dat deze afspraak tot het einde van het jaar wordt verlengd. „Ons pleidooi is: blijf ons tot in ieder geval 31 december ondersteunen”, zegt voorzitter Pedro Peters. „Dan kunnen we in de zomer kijken hoe de situatie met de coronabesmettingen en vaccinatiegraad is, om een nieuwe afspraak voor het jaar 2022 te maken.”

Station, NS, Amersfoort Centraal, storing,
Lege(re) stations zijn door corona regelmatig te zien. Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen

Onderwijs: 1,5 meter moest eerder

„Dit had eigenlijk eerder besloten moeten worden.” Dat zegt voorzitter van de Algemene Onderwijsbond (AOb) Eugenie Stolk over de herinvoering van de regel dat middelbare scholieren 1,5 meter afstand van elkaar moeten houden. De bond is niet te spreken over de gang van zaken.

„Na de openlijke speculaties van het OMT werd het hoog tijd dat het kabinet nu eindelijk duidelijkheid gaf”, aldus Stolk. Ze doelt op uitspraken van twee leden van het Outbreak Management Team (OMT), kinderarts Károly Illy en hoogleraar infectiepreventie Andreas Voss. Zij zeiden vorige week al dat het „een vergissing” is geweest om aan te nemen dat pubers amper een rol spelen in de verspreiding van het coronavirus. De regel om 1,5 meter afstand te houden is op middelbare scholen te snel losgelaten. „Volle examenklassen zijn in deze situatie helaas echt niet veilig”, concludeert ook Stolk.

Maatregelen mokerslag voor ondernemers

De verlenging van de lockdown met drie weken komt als een „mokerslag” aan bij veel ondernemers, ondanks dat de coronacijfers in Nederland al duidelijk maakten dat een versoepeling niet voor de hand ligt. Dat stellen werkgeversorganisatie VNO-NCW en MKB-Nederland, die wijzen op de schadelijke gevolgen voor sectoren die al lange tijd op slot zitten. „De reserves van ondernemers zijn op.”

Onder andere de horeca, culturele ondernemers, de evenementenbranche, reissector en sportscholen hebben al lang te maken met beperkende maatregelen. De belangenorganisatie voor het bedrijfsleven vindt de aangekondigde verruiming van de coronasteun dan ook hard nodig. Daarbij noemen ze een verbetering van de vergoeding voor de vaste lasten voor getroffen bedrijven noodzakelijk. Nu zouden vooral veel middenbedrijven, met meer dan 250 werknemers, steun mislopen die ze wel nodig hebben.

Musea willen noodsteun zien

Musea willen dat de toegezegde noodsteun snel uitbetaald wordt, zegt de Museumvereniging. De musea hebben begrip voor de lockdown, maar willen meer duidelijkheid over de noodsteun in 2021.

„De toegezegde noodsteun voor dit jaar is nog niet binnen, terwijl er geen inkomsten zijn, de kosten doorlopen en de financiële reserves uitgeput raken”, zegt directeur van de vereniging Mirjam Moll. „Het geld moet snel daar naartoe waar het nodig is.”

Winkeliers juichen nog niet

Winkeliers zijn blij dat het kabinet extra steun uittrekt voor ondernemers, maar vinden dat er nog geen reden is tot juichen „zolang details ontbreken”. Daarmee reageert branchevereniging INretail op het verlengen van de lockdown, die drie weken langer zal duren.

INretail wil een realistisch bedrag van het kabinet en maatregelen die passen bij de verschillende winkelbranches om „levendige dorpen en steden te kunnen behouden”. Verder pleit de vereniging opnieuw voor de mogelijkheid om bestellingen bij winkels te kunnen afhalen. „Dat kan absoluut veilig”, aldus de vereniging.

Kappers willen meer duidelijkheid over maatregelen

De kappersbranche is teleurgesteld dat er niet direct meer duidelijkheid is gegeven over de extra steunmaatregelen. Dat zegt kappersbranchevereniging ANKO. „We zitten met een branche waarin veel ondernemers tussen wal en schip vallen. We hadden gehoopt op meer invulling van de extra steun. Het probleem speelt nu”, aldus een woordvoerster. Ook contactberoepen zoals schoonheidsspecialisten, kappers en sekswerkers moeten drie weken langer de deuren gesloten houden.

Een foto van een kapsalon, kappers moesten door de maatregelen weer dicht
De kappers konden lang aan het werk, maar moesten de salons weer sluiten. Foto: ANP / Rob Engelaar

Sportscholen en zwembaden

Sportscholen en zwembaden vestigen hun hoop daarom op de aangekondigde plannen van het kabinet over een uitbreiding van de coronasteun. „Het mag niet zo zijn dat bedrijven alsnog omvallen met het einde van de crisis in zicht”, stelt Ronald Wouters, algemeen directeur van branchevereniging NL Actief. De organisatie ziet dat de overheid het belang van beweging erkent, maar zaken als het aantal besmettingen, de druk op de ziekenhuizen en de Engelse mutatie van het virus zwaarder afweegt tegen het preventieve gezondheidsargument. „Daarom zullen we inzetten op de broodnodige financiële steun vanuit de overheid.”

Ook de Koninklijk Nederlandse Zwembond (KNZB) heeft begrip voor de verlenging van de maatregelen, maar betreurt het besluit. KNZB-directeur Aschwin Lankwarden wijst nog eens extra op het belang van bewegen. „Zeker in relatie tot de zwemveiligheid is het belangrijk om te blijven zwemmen. Vallen is vervelend, blijven liggen nog erger.” De Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid roept op om zwemlessen op 25 januari, als ook de basisscholen mogelijk weer opengaan, te mogen hervatten.

Teleurstelling rond proefevenementen

De proeven met evenementen worden voorlopig uitgesteld. Over de vier evenementen die later deze maand zouden plaatsvinden met honderden bezoekers, wordt in Den Haag opnieuw nagedacht. De in december aangekondigde proeven zouden duidelijk moeten maken wat er nodig is om meer evenementen door te kunnen laten gaan in coronatijd. Twee voetbalwedstrijden van Almere City en NEC, waarbij 1500 supporters aanwezig mochten zijn, een zakelijk congres en een show van cabaretier Guido Weijers voor vijfhonderd man publiek werden aangewezen als test.

Organisator Fieldlab Evenementen noemt het een teleurstelling dat de proefevenementen voorlopig zijn uitgesteld. „We hebben nog steeds de overtuiging dat onze praktijkonderzoeken in een veilige omgeving plaatsvinden, zelfs met de Britse variant die nu is opgedoken”, reageert woordvoerder Riemer Rijpkema.

https://twitter.com/FieldlabEvents/status/1349097657323692043

Reisbranche: onbegrip over maatregelen

Dat de reissector tot het einde van maart te maken heeft met beperkingen, leidt tot onbegrip bij ondernemers in de branche. ANVR, de belangenorganisatie voor reisondernemingen, eist dat het kabinet de beperkingen voor vakanties naar het buitenland gelijk op laat lopen met maatregelen voor andere bedrijfstakken. „ANVR heeft begrip voor de situatie dat de huidige lockdown moet worden verlengd om het oplopende aantal besmettingen de baas te blijven, maar de reissector heeft er totaal géén begrip voor dat zij als enige sector ‘op slot’ staat tot eind maart”, aldus de brancheorganisatie.

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de langere lockdown en klinken ook de reacties van de verschillende politieke partijen.

Lees ook: Waarom ontspringt Rutte de dans bij aangifte toeslagenaffaire?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.