Ziekenhuis koopt robotarm van Tijns nagellakactie: ‘Hij wilde anderen helpen’
Het Prinses Máxima Centrum, het in oncologie gespecialiseerde kinderziekenhuis in Utrecht, koopt een robotarm om kinderen met een tumor in de hersenstam beter mee te onderzoeken. De arm helpt de neurochirurg om op een veilige manier tumorweefsel af te nemen voor diagnostiek en wordt betaald uit de opbrengst van de nagellakactie van het inmiddels overleden patiëntje Tijn.
Tijn Kolsteren leed aan hersenstamkanker en overleed in 2017 een week voor zijn zevende verjaardag. Vier jaar geleden werd hij een nationale held door zijn nagellakactie. Dat was nadat hij een bezoek had gebracht aan het Glazen Huis van 3FM Serious Request.
Opbrengst nagellakactie: 1,2 miljoen euro
Vervolgens sloeg Nederland massaal de nagellak van Tijn in. Er werd zo 1,2 miljoen voor een robot opgehaald. Het geld ging naar Stichting Semmy. John Emmerik en Nicole van Dijk-Bakker richtten deze stichting in 2007 op, na het overlijden van hun zoon Semmy aan hersenstamkanker.
Het Prinses Máxima Centrum schaft een robot-arm aan om gestuurd te opereren bij kinderen met een tumor in de hersenstam. Stichting Semmy financiert de robot-arm met de opbrengst van de ‘LAK. Door Tijn’, nagellakactie. Lees verder: https://t.co/TFFqdF2kyK pic.twitter.com/KXkuRjHVOv
— PrinsesMáximaCentrum (@prinsesmaximac) December 23, 2020
De nieuwe robotarm wordt volgens het Prinses Máxima Centrum ingezet om biopten te kunnen nemen uit diepgelegen hersentumoren bij kinderen. „Ook kan op termijn met het robotsysteem medicatie direct in deze diepgelegen tumoren toegediend worden, voor hopelijk een effectievere behandeling met minder bijwerkingen”, laat het ziekenhuis weten.
Direct medicijnen bij hersenstamtumoren brengen. Dat hebben de ouders van Semmy met onze stichting vanaf het begin voor ogen gehad. „Dat wilden we bij Semmy al toedienen”, zeggen de ouders. „Het geeft ons veel voldoening om nu deze nieuwe robotarm aan te bieden.”
Robotarm volgend jaar in gebruik
Naar verwachting kan de robotarm al vanaf begin volgend jaar worden ingezet. In Nederland krijgen elk jaar 150 kinderen een hersentumor, van wie tien in de hersenstam. Er is nog geen genezing mogelijk.
Prachtig resultaat van deze kleine held! Ik zou de robot-arm gewoonweg "de Tijn" noemen. Dan weet iedereen wat je bedoeld! https://t.co/ELQ8BCM7jG
— Tijmen Visser (@tijmen_visser) December 23, 2020
„Tijn wilde anderen helpen. De aanschaf van de robotarm zorgt ervoor dat hij dit, indirect, nog steeds doet. Wij hopen dat de robotarm gaat bijdragen aan een behandeling van hersenstamkanker, opdat in de toekomst genezing mogelijk is. Het gemis van je kind is onmenselijk groot, wij hopen dat anderen dit leed bespaard blijft”, zeggen Tijns ouders, Jolanda en Gerrit Kolsteren.
Lees ook: Monument voor Serious Request-held Tijn