Onderwijsdeskundigen zijn het oneens met de sluiting van scholen
Scholieren blijven vanaf vandaag vijf weken thuis vanwege de lockdown. Maar volgens deskundigen is dit geen goed idee. En zeker het sluiten van de basisscholen vinden zij zorgwekkend.
Thuiswerken afdwingen door kinderen hun onderwijs af te nemen? Er moet een andere manier zijn.
We hebben dit voorjaar geleerd dat scholen sluiten funest is voor alle leerlingen, vooral met achterstanden.
Zolang Schiphol, kerken en eredivisie wel kunnen, is dit erg wrang. https://t.co/A1lX3QmAO0
— Jesse Klaver (@jesseklaver) December 14, 2020
Dat zeggen zij in een artikel in Trouw. Volgens onderwijssocioloog Thijs Bol „betalen kinderen, en zeker de kwetsbaren onder hen, de prijs voor volwassenen die weigeren thuis te werken”. Volgens Bol zorgt de tweede lockdown ervoor dat de kansenongelijkheid tussen kinderen toeneemt. „Het lijkt wel of het kabinet geen kennis heeft genomen van al dat onderzoek dat er sinds de eerste lockdown is gedaan naar de effecten ervan op kinderen.”
https://twitter.com/floorbakhuys/status/1338599113739431940
Mentale problemen
Speciaal onderwijs gaat dicht. Zoon kan geen digitaal onderwijs krijgen door beperking, dus heeft hij niks. Helemaal geen onderwijs dus. Gelukkig kunnen we allemaal nog wel naar de schoenmaker en het Kruidvat want dat is pas echt essentieel..#coronamaatregelen #speciaalonderwijs pic.twitter.com/JQOEYB8ing
— Bird 🦥 (@BirdsWorld) December 15, 2020
Arne Popma is hoogleraar kinderpsychiatrie en pleit al maanden voor het openhouden van de scholen. Volgens hem hadden de basisscholen nooit mogen sluiten en dacht hij dat we Nederland het daar wel over eens waren. Dat het besluit nu toch gevallen is, maakt Popma „boos en verdrietig”. Hij vreest voor mentale problemen bij kinderen die het al moeilijk hadden. En hij ziet meer problematiek zoals slaapproblemen en angststoornissen.
Achterstand
De Maastrichtse hoogleraar onderwijseconomie Trudie Schils vreest voor het overheidsbesluit. „De opgelopen achterstanden haal je steeds moeilijker in.” Ook de argumentatie van het kabinet vindt Schils niet sterk. „Ik hoor ouders van jonge kinderen zeggen dat het kabinet helemaal niet aanvoelt hoe zwaar het dit voorjaar voor hen was om een baan en thuisonderwijs te combineren.”
In de Tweede Kamer vragen PvdA, D66 en GroenLinks om heroverweging van het besluit en hopen dat de scholen 11 januari open kunnen gaan. Premier Rutte reageert hier terughoudend op.
Lees ook: Na Hema gaan ook Action en Wibra vandaag weer open