Shazney Redan
Shazney Redan Binnenland 11 dec 2020
Leestijd: 2 minuten

De Jonge: tegenslag coronavaccin heeft geen gevolgen voor Nederland

De recente tegenslag die farmaceuten Sanofi en GlaxoSmithKline (GSK) ervaren bij de ontwikkeling van een coronavaccin, heeft niet direct gevolgen voor Nederland. „Het was te voorzien”, zegt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid en verantwoordelijke voor de bestrijding van het coronavirus.

Volgens de Jonge is het nieuws dus geen verrassing. „Juist daarom hebben we zo’n breed vaccinportfolio opgebouwd.” Het kabinet heeft bijna 60 miljoen vaccins gekocht die van zes verschillende producenten afkomstig zijn.

Coronavaccin

Het vaccin van Sanofi en GSK is nog in ontwikkeling. De werking van het vaccin is bij oudere patiënten minder goed dan gehoopt. En dat zorgt voor vertraging. Het lijkt erop dat de immuunreactie van het vaccin bij mensen boven de vijftig vrij zwak is. Daarom zal het niet voor het vierde kwartaal van volgend jaar op de markt komen.

Op social media blijft het vaccin intussen een van de belangrijkste onderwerpen van gesprek.

Stijging

De besmettingen in ons land blijven stijgen. Gisteren meldde het RIVM dat tussen woensdag en donderdag 8793 nieuwe bevestigde coronabesmettingen waren gemeld. Dit was het hoogste aantal sinds 31 oktober.

Eerste week van januari

Nederland krijgt de allereerste lading vaccins van Pfizer/BioNTech in de eerste week van de maand januari. Het gaat hier om iets meer dan een half miljoen vaccins. Vanaf volgende week begint er een campagne om mensen voor te bereiden op de vaccinatie. Minister de Jonge laat weten dat dit onder meer zal gebeuren met spotjes op radio en televisie.

Daarnaast is de campagne ook gericht op het zorgpersoneel. Deze doelgroep wordt namelijk als een van de eerste ingeënt met het coronavaccin. Maar uit peilingen blijkt dat slechts een derde zich zeker wil laten vaccineren. De minister verwacht dat wanneer er meer informatie over de vaccins naar buiten komt, meer mensen zullen gaan neigen naar wél vaccineren. Ook verwacht hij dat er een sociale druk zal ontstaan die mensen zal doen bewegen om zich te laten vaccineren.

Lees ook: Aantal coronabesmettingen schiet opeens richting de 9000 in één dag

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.