Kabinet overlegt over compensatie vuurwerkverbod
Dat er een verbod op vuurwerk komt dit jaar, is al vrijwel zeker. Toch overlegt het kabinet daar vandaag nog over, maar dan vooral over een mogelijke compensatie. Verkopers van vuurwerk, die hard getroffen worden door het verbod daarop, moeten tegemoetgekomen worden.
Het verbod op vuurwerk zal zeker leiden tot faillissementen, zo stelde Marcel Teunissen, voorzitter van Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) gisteren. In de vuurwerkbranche werken duizenden mensen, van wie een deel heel het jaar.
77 miljoen euro
In Nederland zijn er zo’n 1400 tot 1500 bedrijven die iets met vuurwerk doen, meldt BPN. Dat kan een fietsenwinkel of tuincentrum zijn, maar ook een grote importeur. Vuurwerkhandelaren hebben vorig jaar voor een recordbedrag aan vuurwerk verkocht: 77 miljoen euro gaven we met z’n allen uit. De inkoop van het vuurwerk voor deze jaarwisseling is al gedaan en de folders zijn gedrukt.
Uit een poll van ING (ruim 81.000 stemmen) blijkt echter dat veel mensen ‘niets’ uitgeven aan vuurwerk. Slechts een klein deel, 2 procent, geeft meer dan 100 euro uit.
Op o.a. het @NOS-Journaal lijkt het alsof heel Nederland in de rij staat om enthousiast vuurwerk te kopen.
Een ander deel van de werkelijkheid is dit:
81.000 stemmers: pic.twitter.com/b5mVAmvHka— Jos van Liempd (in memoriam) (@josvanliempd) December 29, 2017
Toch lijkt zo’n verbod op vuurwerk nodig, omdat de zorg al erg onder druk staat vanwege de coronacrisis. Zorgmedewerkers zouden de schade en gewonden die met elke jaarwisseling gepaard gaan als gevolg van vuurwerk, er slecht bij kunnen hebben. De voorzitters van de 25 veiligheidsregio’s drongen vorige week al aan op zo’n verbod, om de hulpdiensten te ontlasten. Ook de politie en een aantal partijen in de Tweede Kamer spraken zich er voor uit.
‘Omzet kan niet worden goedgemaakt’
„Voor kleine bedrijven zoals een fietsenwinkel kan het vuurwerk net datgene zijn waarmee ze het hoofd boven water houden. Dat is drie dagen in het jaar. Die omzet kunnen ze niet op een ander moment goedmaken”, meldde BPN gisteren. Zij denken dat dit verbod zeker zal leiden tot faillissementen. Zo’n compensatie van de overheid zou dus bijna onmisbaar zijn, willen die bedrijven het hoofd boven water houden.
Verder vraagt de VVD zich af of je met zo’n verbod op vuurwerk mensen niet juist aanspoort om vuurwerk uit het buitenland te halen. Ook noemen ze vuurwerk afsteken een uitlaatklep voor velen, die nu dus weg zou vallen.
Hoppaaaa! Hoe meer anti hoe meer we uitgeven🎉 https://t.co/rF50tO52Na
— Jort (@K1llerb33) December 31, 2019
Ik hoorde de hele inbreng van @VVD woordvoerder @erikziengs en ben blij met zijn genuanceerde opstelling. #vuurwerkverbod #zorg #coronamaatregelen https://t.co/oJHAHikzQk
— frans weisglas (@fransweisglas) November 3, 2020