Grapperhaus vindt ‘pedojagers’ helemaal fout (en baalt van het woord)
Het klinkt sommigen misschien wel stoer in de oren. ‘Ik ben pedojager’. Maar dat is het totaal niet. Sterker nog: het is hartstikke fout, vindt onder meer minister Grapperhaus.
Pedojagers vind ik een misleidend woord. Alsof het iets heldhaftigs is. Terwijl bedreiging, intimidatie, geweld en eigen rechter spelen allesbehalve heldhaftig is.
— Marieke van der Lek (@Mrieklek) November 12, 2020
Dat pedojagers vermoedelijk achter de dood op een 73-jarige Arnhemmer zitten, is „fout, helemaal verkeerd”, zegt justitieminister Ferd Grapperhaus. Het is volgens hem absoluut niet de bedoeling dat mensen het heft in eigen handen nemen als iemand iets doet dat verboden is. „Dan ga je ermee naar de politie.”
Lees ook: Ook de politie wil dat het pedojagen stopt. ‘We zijn bang dat er meer doden vallen’
‘Geen cowboy-maatschappij’
De bewindsman vindt het belachelijk dat het werkwoord ‘pedojagen’ al zo’n gebruikelijk begrip is geworden. „We leven niet in een cowboy-maatschappij”, foetert hij, iets wat ook anderen is opgevallen. Op social media storen meer mensen zich aan het begrip en iemand vraagt of iemand een alternatief weet. „Engerds, psychisch gestoorden, boeven, misdadigers, stalkers?”, wordt geopperd.
Nu nog pedojagers straks premiejagers? Het begint aardig op het wildewesten te lijken. pic.twitter.com/zB8j8MGsFX
— Joop (@Jopieo2) November 13, 2020
Het veelvuldig gebruik van pedojagers laat in elk geval wel zien dat het vaker voorkomt, onder andere doordat veel mensen de jacht op vermeende kindermisbruikers bespreken op onlineforums. Maar dat mag er nooit toe leiden dat mensen voor eigen rechter spelen, waarschuwt Grapperhaus.
Dat is volgens hem ook niet nodig. „Wij staan wereldwijd heel hoog wat betreft de kwaliteit van onze opsporing en ook het vervolgen door het Openbaar Ministerie.” Mensen moeten dan ook gewoon met hun zorgen naar de politie stappen en daar „niet in gaan zitten roeren of hobbyen”.
Samenwerking pedojagers
Overigens betekent dat niet dat er geen samenwerking mogelijk is tussen de politie en mensen die denken iets verdachts op het spoor te zijn, voegt Grapperhaus eraan toe. „De politie heeft al een paar keer bij opsporing gebruik gemaakt van burgerinitiatieven en we hebben het programma Opsporing Verzocht. Dat zijn allemaal dingen waarbij de politie zelf aangeeft: laten we samenwerken.” In een aantal „heel nare zaken”, bijvoorbeeld die van de door Michael P. vermoorde en verkrachte Anne Faber, heeft dat volgens de bewindsman geholpen. „Maar je moet niet als een soort zelfbenoemde opsporingsdienst of jaagdienst aan de slag gaan.”
‘Zelf pedofiel’
„Als jij je werk goed zou doen, waren er geen pedojagers nodig, lapzwans!”, meent iemand op social media, waar velen een duidelijke mening over #pedojagers hebben. Zo wordt meer dan eens gedacht dat pedojagers zelf pedofiel zijn en dat pedojagers minstens zo gevaarlijk zijn als hun prooi.
Particuliere pedojagers zijn minstens zo gevaarlijk als hun prooi
— Peter Baak (@peerwereld) November 13, 2020
https://twitter.com/Johan40331393/status/1327191967227404288
Grapperhaus: pedojagers zijn helemaal fout,laat dat aan de politie over.Mocht je iemand weten,die kinderen seksueel mishandeld,meldt dat gelijk aan de politie,maar treed niet op.Stel je voor zeg,als wij allemaal voor eigen rechten gaan optreden,dan blijven er weinig mensen over.
— Ellen Laterveer (@Ilanelel) November 13, 2020