Cartoonist: ‘Ik kan er niet bij dat je in deze figuur Mohammed ziet’
Het was niet eens een karikatuur van de profeet Mohammed, die de leraar liet zien. Maar daar dachten sommige leerlingen anders over.
Er zit in Nederland nu een docent thuis vanwege bedreigingen omdat hij deze cartoon in zijn lokaal had hangen. De verontwaardiging mag hier wel wat groter over zijn. Docenten hebben steun en vertrouwen nodig vanuit politiek en samenleving. pic.twitter.com/cPwFljbzwa
— Marjonne Maan (@MarjonneMaan) November 5, 2020
Cartoonist en illustrator Joep Bertrams noemt het bedreigen van een leraar van het Emmauscollege in Rotterdam, die ondergedoken zit om een spotprent, verschrikkelijk en naar. „Temeer omdat het totaal niet nodig is en er geen aanleiding voor is. Mijn spotprent die in zijn klaslokaal hing, heeft niets met Mohammed te maken. Het is een extremist”, reageert de winnaar van de Inktspotprijs 2015.
Cartoon van Joep Bertrams over aanslag op satireblad Charlie Hebdo hangt al tijden in klas van katholieke school, islamitische meisjes klagen, denken abusievelijk dat profeet erop staat, ontspoort via Facebook en Instagram, bedreigde leraar ondergedoken. https://t.co/s702knU02e
— Rudy Bouma 🧑💻🎦 📺 (@rudybouma) November 4, 2020
Op de spotprent staat een onthoofde man afgebeeld in een Charlie Hebdo-shirt die zijn tong uitsteekt naar de jihadist die hem zojuist heeft onthoofd. Bertrams maakte de spotprent na de aanslag op de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs.
Lees ook: Charlie Hebdo zet spotprent van Erdogan op de cover en dat roept van alles op
Niet Mohammed op de spotprent
Met godslastering heeft de cartoon volgens Bertrams niets te maken. Als islamitische leerlingen in zijn spotprent de profeet Mohammed zien, dan hebben ze het mis. „Ik kan er niet bij dat je in deze figuur Mohammed ziet.” Toch heeft Bertrams er wel een verklaring voor waarom leerlingen vijf jaar later de cartoon aanstootgevend vinden. „Vijf jaar geleden was IS behoorlijk in het nieuws. De moordenaar in de prent heb ik er laten uitzien als een prominente IS-figuur. Die beelden van toen met onthoofdingen zie je nu niet meer in de media. De leerlingen van nu waren toen kinderen, die waren niet met IS bezig en kennen die beelden niet.”
Het was alleen geen afbeelding van de profeet, maar “een cartoon van Joep Bertrams over de aanslag op satireblad Charlie Hebdo […]. Daarop staat een onthoofde man in een Charlie Hebdo-shirt, die zijn tong uitsteekt naar de jihadist die hem zojuist heeft onthoofd.”
— J. Kerkhoven (@JosjeKerkhoven) November 5, 2020
Context
Volgens Bertrams missen de leerlingen de context van de tekening en associëren ze de spotprent misschien met de recente aanslag op de Franse leraar Samuel Paty, die werd vermoord door een islamitische extremist na het tonen van een spotprent van de profeet Mohammed in zijn klas. „Mogelijk wilden ze een rel schoppen, in dat geval is het goed gelukt. Leerlingen in die leeftijdscategorie hebben hun eigen dynamiek. Ze hadden geen idee van de consequenties.”
De oproep van politici om nu vooral spotprenten van Mohammed te maken, legt de cartoonist naast zich neer. „Ik heb daar helemaal geen zin in. Mijn spotprenten gaan over mensen, niet om religies. Ik lever met mijn tekeningen commentaar op handelingen van mensen en niet op een of andere religie. Anders was ik wel kerkschilder geworden.” Liever maakt hij nu karikaturen van de verkiezingen in de Verenigde Staten.
State of a Union #PresidentialElection2020 pic.twitter.com/4hJw7ZkdWL
— Joep Bertrams (@joepbertrams) November 4, 2020
Lees ook: Kamer reageert met afschuw op onderduiken leraar: ‘Verschrikkelijk en onacceptabel’