Meer coronabesmettingen, drukker in het ziekenhuis: minder reguliere zorg
Helaas, het gaat niet goed: er zijn weer veel meer coronabesmettingen in ons en in ziekenhuizen liggen 65 coronapatiënten meer dan gister.
De cijfers vallen fors tegen aangezien er gisteren een kleine verbetering was te zien als het om het aantal coronabesmettingen gaat. De twee weken geleden ingestelde extra maatregelen lijken niet te werken, aangezien veel te veel mensen zich niet aan de maatregelen houden.
6854 nieuwe coronabesmettingen
Tussen gisterochtend en vanmorgen zijn 6854 nieuwe coronagevallen gemeld: een nieuw dagrecord. Op zaterdag meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een aantal van 6499 positieve tests, gisteren 6375. In de afgelopen zeven dagen zijn meer dan 41.000 nieuwe besmettingen gemeld.
Amsterdam noteerde afgelopen etmaal 584 positieve tests en Rotterdam 433. In Den Haag kwamen 286 besmettingen aan het licht en in de gemeente Utrecht 184.
Het aantal sterfgevallen steeg met 12. Tussen zaterdagochtend en zondagochtend waren 17 sterfgevallen gemeld. Sinds het begin van de uitbraak zijn ongeveer 180.000 mensen in Nederland positief getest.
Sinds zaterdag is #CoronaMelder in heel Nederland te gebruiken en inmiddels is de app al 2.651.461 keer gedownload. Goed om te zien, want hoe meer mensen de app gebruiken, hoe meer onbewuste besmettingen we voorkomen. Je kan de app hier downloaden. 👉 https://t.co/BJhiagZxPi pic.twitter.com/8IP2QYZMzO
— Hugo de Jonge (@hugodejonge) October 12, 2020
Bijna 1300 patiënten met corona in het ziekenhuis
Ziekenhuizen behandelen momenteel 1298 mensen vanwege het coronavirus. Dat zijn er 65 meer dan gister, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). In het afgelopen etmaal zijn 175 coronapatiënten in een ziekenhuis opgenomen. Het aantal opgenomen patiënten zal ook de komende tijd stijgen, verwacht Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
Op de verpleegafdelingen liggen 1046 coronapatiënten, 60 meer dan op gister. Het aantal patiënten op de intensivecareafdelingen steeg van 247 naar 252. Negentien mensen zijn in de afgelopen 24 uur naar een ander deel van het land verplaatst.
Als de stijging doorgaat zoals nu, zullen verpleegafdelingen eind oktober 2000 mensen behandelen en eind november 4500 patiënten. Dat is ruim meer dan tijdens de eerste golf, aldus Kuipers. De ic-patiënten zijn daar niet bij inbegrepen. „We stevenen af op een aanzienlijke afschaling van de reguliere zorg in heel Nederland”, aldus Kuipers.
Meer coronabesmettingen, minder reguliere zorg
In het meest pessimistische scenario moet de reguliere zorg 75 procent worden afgeschaald, waarschuwt Ernst Kuipers. „De curve stevent af op een scenario dat we als Nederland niet moeten willen. Als de overdracht snel vermindert, is dat te vermijden. We stevenen af op een aanzienlijke afschaling van de reguliere zorg in heel Nederland.”
De problemen kunnen nog lang duren, waarschuwt Kuipers nog een keer. Bij de eerste golf duurde het na de intelligente lockdown twaalf weken voordat de druk in de ziekenhuizen weer normaal was. Hij verwacht dat het aantal opgenomen patiënten hoe dan ook blijft stijgen. Zelfs in het meest gunstige geval moet de reguliere zorg flink worden teruggeschroefd.
Over de maatregelen die het kabinet zou moeten nemen om het aantal besmettingen genoeg terug te brengen, wilde Kuipers zich niet uitlaten.
Lees ook: Specialisten willen strengere maatregelen tegen ‘coronatsunami’