Specialisten willen strengere maatregelen tegen ‘coronatsunami’
De Federatie Medisch Specialisten verwacht strengere maatregelen van het kabinet tegen het coronavirus. Volgens voorzitter Peter Paul van Benthem begint de tweede golf op een tsunami te lijken.
„De enige kans die we maken als samenleving is als we gezamenlijk verantwoordelijkheid nemen voor dit probleem. Er is geen tijd om met vingers te gaan wijzen, we zullen snel moeten optreden”, schrijft Van Benthem op de site van de federatie. De eerste vloedgolf aan patiënten is volgens hem niets vergeleken bij de tsunami die nu op de zorg af lijkt te komen.
Stuwmeer aan uitgestelde zorg
Als het beleid niet verandert, liggen er volgende maand 5000 coronapatiënten in de ziekenhuizen. Voor dat scenario vrezen de medisch specialisten. Dat zou vier keer zoveel zijn als nu het geval is. Bij zoveel coronapatiënten in ziekenhuizen moet 70 procent van de reguliere zorg worden geschrapt. Dan worden bijvoorbeeld niet-noodzakelijke operaties tot nader order uitgesteld.
Een afschaling van 70 procent van de reguliere zorg zou meer zijn dan tijdens de eerste golf. Toen werd de reguliere zorg ook afgeschaald. Dat leidde tot een ‘stuwmeer’ aan uitgestelde zorg, stelt Van Benthem. Dat stuwmeer is nog altijd niet weggewerkt. Tumoren en hartaandoeningen zijn bij sommige patiënten later gevonden, waardoor ze misschien eerder sterven. Als ze het overleven, houden ze er de rest van hun leven meer klachten aan over.
Corona als tsunami
De specialist maakt de vergelijking met de watersnoodramp van 1953: „Een combinatie van springtij en westerstorm had een verwoestend effect op de Nederlandse kust en leidde tot een nationale ramp. De Deltawerken die daaruit voortkwamen zou de Nederlandse samenleving voor toekomstige onheil moeten beschermen. De eerste COVID-19 golf van begin dit jaar had eenzelfde ontwrichtend effect op de zorgsector en de gehele maatschappij.”
„De harde realiteit van nu is dat onze Deltawerken weliswaar bestand zouden moeten zijn tegen een voorspelde tweede stormvloed, maar dat deze COVID-19 golf de gedaante van een tsunami heeft aangenomen: trager oplopend dan begin dit jaar, maar des te vernietigender en naar het zich laat aanzien met een veel langduriger verloop.”
Gisterenavond werd al bekend dat het kabinet bezig is met het aanscherpen van de maatregelen. Naar verwachting worden er morgen nieuwe maatregelen gepresenteerd. Men hoopt een complete lockdown te voorkomen.