Ouderenbond vindt ouderenuurtje supermarkt stigmatiserend en onnodig
Ouderenbond ANBO vindt het ouderenuurtje in supermarkten stigmatiserend en onnodig. Daarnaast denkt de bond dat het in de praktijk helemaal niet gaat werken en dat „mensen tegen elkaar worden opgezet.” Veel ouderen zouden al worden nageroepen in de supermarkt dat ze op andere tijden moeten komen. Dat laat ANBO in een verklaring weten op haar website.
Het kabinet maakte tijdens de persconferentie van afgelopen maandag strengere coronamaatregelen bekend. Eén daarvan is dat iedere supermarkt twee vaste uren per dag moet instellen waarin alleen oudere en kwetsbare mensen boodschappen mogen doen.
Stigmatiserend
De maatregelen worden „stigmatiserend en onnodig” genoemd door de ouderenbond. „Oudere mensen zijn gewone mensen en moeten dus op elk moment boodschappen kunnen doen. En niet op een door anderen vastgesteld tijdstip”, aldus Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO. Volgens haar is het makkelijk haalbaar voor deze groep mensen om gewoon boodschappen te doen als iedereen zich houdt aan de 1,5 meter afstand-regel.
Ouderenuurtje onpraktisch
De bond stelt ook dat het idee in de praktijk helemaal niet gaat werken. Tijdens de eerste coronagolf stelden sommige supermarkten ook al het zogeheten ouderenuurtje in. De deuren gingen dan alleen tussen 07.00 en 08.00 uur open voor ouderen. „Dat werkte niet, want veel mensen met een kwetsbare gezondheid krijgen ’s ochtends thuiszorg en kunnen dus niet om 7 uur al in de supermarkt zijn”, aldus de ANBO.
Daarnaast voorziet ANBO problemen als het gaat om bepalen wie wel en niet naar binnen mag tijdens het ouderenuurtje. „Moeten mensen zich bij de ingang legitimeren om hun leeftijd aan te tonen? Of moeten mensen een bewijs van de huisarts meenemen om aan te tonen ze kwetsbaar zijn? Dat is toch niet uitvoerbaar?”
Naroepen supermarkt
Opnieuw speciale tijden instellen lijkt Den Haan daarom niet handig, ook niet voor andere groepen. „Mensen die bijvoorbeeld voor hun werk graag even inkopen willen doen, hebben dan dus pech. Dat lijkt me niet bevorderlijk voor de saamhorigheid tussen mensen.”
Veel ouderen hebben al aan de bond laten weten dat ze in de supermarkt „lelijke blikken krijgen of nageroepen worden met de opmerking dat ze op andere tijden hun boodschappen moeten doen.”
Andere oplossing
De ouderenbond ziet meer in het inzetten van een gastheer- of vrouw, die wijst op de 1,5 meter afstand en helpt bij het schoonmaken van de winkelwagentjes. Daarnaast is de bond van mening dat het handig is als supermarkten hun rustige tijden ergens publiceren, zodat mensen zelf hun afweging kunnen maken.
Lees ook: Rechter beslist: broodje van Subway is geen echt brood