‘Extra coronamaatregelen treffen horeca, sport en het ov’
Het kabinet neemt morgen extra coronamaatregelen om het aantal bewegingen en contacten tussen mensen verder omlaag te krijgen. Minister De Jonge: „We moeten ons schrap zetten.”
Zo worden volgens bronnen in Den Haag contactsporten van amateurs in teamverband boven de 18 jaar tijdelijk niet meer toegestaan.
Ook bestaat de kans dat het reizen met het openbaar vervoer verder wordt ontmoedigd. Mensen zouden alleen noodzakelijke reizen mogen maken. Zeker is ook dat de horeca verder wordt beperkt, maar de manier waarop is nog niet duidelijk.
Mensen moet elkaar minder treffen
Bronnen zijn voorzichtig, omdat er tot morgenavond nog allerlei overleg plaatsvindt. Dan maken premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge de maatregelen bekend. Er is nog geen klap op gegeven en er kan nog van alles veranderen, zeggen ingewijden.
Rutte had vrijdag al gezegd dat het doel voornamelijk is om mensen elkaar minder te laten treffen. Als er minder contacten zijn, is de kans op verspreiding van het coronavirus ook minder groot. De afgelopen weken loopt het aantal besmettingen met COVID-19 fors op.
Coronamaatregelen door de ernst van de situatie
Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) benadrukte vanavond voorafgaand aan het Veiligheidsberaad dat Nederland „de ernst van de situatie” moet inzien. “Wij moeten ons schrap zetten voor aanvullende maatregelen.”
Dee extra regels zijn volgens hem nodig omdat ze de „trend van het oplopende aantal ziekenhuisopnames en besmettingen, niet hebben weten te keren”. De minister wil niet verklappen welke het zijn. „Ik wil niet vooruitlopen op de besluitvorming van morgen.” Uiteindelijk draait het volgens De Jonge vooral om het gedrag van mensen. „Alleen ons gedrag kan deze tweede golf breken en vervolgens onder controle houden. Alleen met maatregelen gaat het niet lukken.”
Horeca baalt bij voorbaat al van coronamaatregelen
Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is teleurgesteld in het kabinet over de mogelijke nieuwe coronamaatregelen, hoewel die nog niet bevestigd zijn. Daarin komt de sluiting van de horeca weer aan bod, bevestigen bronnen. Ook lijkt het zeker dat de openingstijden flink beperkt worden.
Robèr Willemsen, voorzitter van KHN, zegt dat „iedere maatregel voor de horeca feitelijk neerkomt op een lockdown”. „Dat is niet te doen. Teleurstellend, want het probleem zit niet in de horeca. Het kabinet heeft een blinde vlek voor de horeca.”
Willemsen wil verder niet speculeren over de nog niet bevestigde maatregelen, maar zegt wel dat „wat de avond voor een persconferentie naar buiten komt, meestal wel klopt”.
Om het stijgende aantal coronabesmettingen tegen te gaan, zijn gerichte oplossingen nodig. Daarom werken Koninklijke Horeca Nederland (KHN), @MKBNL en @VNONCW samen aan een concreet voorstel voor slimme maatregelen voor de horeca. https://t.co/eVUjHWOaSf#horeca #corona pic.twitter.com/P0nZ7ARWyk
— KHN (@KHN) October 9, 2020
Afgelopen weekend diende KHN samen met branchevereniging MKB-Nederland een plan in bij Economische Zaken. Dat stelt alternatieve, slimme maatregelen voor, zoals een horecabedrijf beoordelen op de functie en de activiteit, zoals eten en drinken, vergaderen of slapen. Ook willen de brancheverenigingen een coronamaatregelentool waar ondernemers specificaties van zijn of haar bedrijf kan invullen. Denk aan het aantal vierkante meters, de regio en hoe de ventilatie geregeld is, maar ook hoe er met mondkapje om wordt gegaan en of er kuchschermen zijn.
„Minister Wiebes was enthousiast, staatssecretaris Mona Keijzer ook”, zegt Willemsen. „Helaas moeten wij maatregelen weer via de pers vernemen.”
Lees ook: Specialisten willen strengere maatregelen tegen ‘coronatsunami’