Hugo de Jonge wil dat Eerste Kamer zich snel over de coronawet buigt
Zorgminister Hugo de Jonge heeft bij de Eerste Kamer aangedrongen op spoed bij de behandeling van de tijdelijke coronawet.
Hij deed dat vlak nadat de Tweede Kamer met het wetsvoorstel had ingestemd. De wet geeft een juridische basis aan de coronamaatregelen, die nu zijn geënt op noodverordeningen. Vorige week zei De Jonge dat het kabinet met de coronawet te veel haast had gehad.
Opvallend: Joël Voordewind (CU) stemde als enig Kamerlid van de coalitie tégen de #coronawet. Een woordvoerder van de ChristenUnie wil niet zeggen waarom, alleen dat Voordewind zijn eigen afweging heeft gemaakt.
— Dion Mebius (@DionMebius) October 13, 2020
De vier coalitiepartijen stemden voor, evenals PvdA, GroenLinks, 50PLUS en SGP. De acht partijen hadden vooraf samen verbeteringen aangebracht in het wetsvoorstel. De tegenstanders van het wetsvoorstel stemden toch voor een aantal wijzigingen, omdat dit de wet in hun ogen wel beter maakte, zo lieten ze vorige week tijdens een debat weten.
Aanpassingen coronawet doorgevoerd
Daarin bleek ook dat De Jonge kon leven met de aanpassingen. De steun van de vier oppositiepartijen is noodzakelijk om de wet ook door de Eerste Kamer te krijgen, waar de coalitie geen meerderheid heeft.
Wie zich nu druk maakt over een lockdown en een mogelijk niet helemaal grondwettelijke coronawet, zou alvast kunnen nadenken wat er met de democratie gaat gebeuren wanneer de klimaatramp ons treft in de komende decennia.
— Stefan Paas (@StefanPaas) October 13, 2020
De wijzigingen houden in dat de Tweede Kamer vooraf meer inzicht en zeggenschap krijgt over maatregelen die het kabinet wil invoeren om het coronavirus aan te pakken. De partijen kunnen de plannen dan eventueel bijsturen of afwijzen. Bij grote urgentie kan een maatregel wel direct ingaan, maar dan kan de Kamer binnen een week de maatregel alsnog bijdraaien of wijzigen.
Wet telkens drie maanden geldig
Andere aanpassingen zijn een lagere coronaboete, van 390 naar 95 euro. Er is geen strafblad meer aan gekoppeld. Ook is de wet drie maanden geldig, waarna deze telkens kan worden verlengd. Het kabinet moet daarover de Kamer goed informeren en ook de Raad van State mag daarover zijn licht laten schijnen.
De coronawet is – na kritische debatten in de Tweede Kamer – op diverse punten drastisch aangepast en duidelijk verbeterd. In de nieuwe coronawet staat dat er nimmer meer een bezoekverbod voor verzorgings- en verpleeghuizen mag komen, een eis van 50PLUS.https://t.co/moj3qjjRqP
— 50PLUS (@50pluspartij) October 13, 2020
De betrokken senatoren in de Eerste Kamer zullen vandaag nog bepalen wanneer en op welke manier ze aan de slag gaan met de wet, meldt een woordvoerder.
Lees ook: Weer record coronabesmettingen, 112 mensen het ziekenhuis in