Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 24 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

‘Grote twijfels over betrouwbaarheid infraroodthermometers’

De betrouwbaarheid van infraroodthermometers die bedrijven, winkels en horeca momenteel veel gebruiken vanwege het coronavirus wordt in twijfel getrokken. Deskundigen zeggen dat de apparaten schijnveiligheid bieden, omdat ze mensen met een verhoogde lichaamstemperatuur van 38 graden niet tegenhouden. Dat meldt consumentenprogramma Kassa (BNNVARA), dat samen met de Vrije Universiteit een steekproef heeft gedaan.

Een studente van de afdeling thermofysiologie van de VU werd ingezet om de veelgebruikte thermometers voor het tv-programma te testen. Door het dragen van thermokleding en heel hard te fietsen, was haar lichaamstemperatuur 38 graden. Ze kon dit zien op een rectale sensor die zij tijdens de test droeg.

Infraroodmeetsystemen

Samen met de studente bezochten de makers van Kassa drie locaties waar verschillende infraroodmeetsystemen bij de ingang staan. De temperatuur werd gemeten aan de hand van de traanbuis door middel van een camera, via de pols en het voorhoofd. Geen van deze systemen gaf de juiste temperatuur aan. Ze gaven 1,5 tot bijna 2 graden te laag aan in vergelijking tot de interne lichaamstemperatuur die je volgens de wetenschappers als uitgangspunt moet nemen om vast te stellen of iemand verhoging of koorts heeft.

Volgens een van de bedrijven waar de temperatuur op deze manier wordt gemeten, werken de thermometers weliswaar niet feilloos maar zijn er toch al heel wat mensen tegengehouden met koorts.

Onnauwkeurige metingen

Het tv-programma en de VU testten verder diverse andere soorten thermometers die veel worden verkocht vanwege het coronavirus, zoals een digitale rectaalthermometer, een infrarood voorhoofdthermometer, een oor- en een speenthermometer en een staafthermometer.

„Terwijl de thermometer tussen de billen 38,5 graden toonde, gaven alle andere thermometers een te lage lichaamstemperatuur aan”, meldt Kassa. De infraroodthermometer kwam met 2 graden lager als slechtste uit de test en de oorthermometer gaf tot bijna 1,5 graad te laag aan. De meting onder de tong en leverde eveneens een te lage waarde op.

Het onderzoek toont volgens Hein Daanen, hoogleraar thermofysiologie aan de VU, aan dat de kerntemperatuur van het lichaam het beste is te meten met een rectaalthermometer.

Lees ook: Weginspecteur die hulp verleende tegen de grond geslagen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.