Coronabesmettingen nu boven de 9000, snelteststraten komen eraan
Het aantal nieuwe coronagevallen is opnieuw fors gestegen. Tussen gisterochtend en vanmorgen zijn 9283 positieve tests geregistreerd, opnieuw een dagrecord.
Voor het eerst komt het cijfer boven de 9000 in 24 uur tijd uit. Gisteren meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 8757 besmettingen.
Rotterdam-Rijnmond vestigde een nieuw record. De veiligheidsregio registreerde 1295 positieve tests. Voor het eerst telde een regio meer dan 1200 gevallen in een etmaal. Amsterdam-Amstelland noteerde 944 gevallen, Haaglanden 903 en Utrecht 887. Ook die veiligheidsregio’s hadden niet eerder zo veel positieve tests in een etmaal.
58.000 coronabesmettingen in een week
In de afgelopen zeven dagen zijn meer dan 58.000 nieuwe besmettingen gemeld. Sinds het begin van de uitbraak zijn meer dan 262.000 mensen in Nederland positief getest. Een maand geleden werd de 100.000e besmetting vastgesteld, vorige week ging Nederland door de grens van 200.000 besmettingen en als het huidige tempo aanhoudt wordt in de loop van volgende week de 300.000e Nederlander positief getest.
Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 46.
Vragen over de coronamaatregelen?
➡️ https://t.co/5G9l5D81DB
➡️ @Rijksoverheid
➡️ 0800-1351Vragen over (je laten) testen?
➡️ @GGDGHORNL.
Direct een afspraak maken kan via 0800-1202 of https://t.co/z9njYoJrYN.Zie https://t.co/Fn0K41fwHI voor meer info over #COVID19. pic.twitter.com/irhfTwJYLX
— RIVM (@rivm) October 5, 2020
Ruim 2000 coronapatiënten in het ziekenhuis
Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is met 60 toegenomen tot 2003. Van deze patiënten liggen er 463 op de intensivecareafdelingen, dertien meer dan woensdag. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) maakte de cijfers vanmiddag bekend.
Inmiddels is al meer dan de helft van alle patiënten die in Nederland op de intensive care liggen daar wegens COVID-19. Op verpleegafdelingen vormen coronapatiënten 13 procent van het totale aantal patiënten: 1540 van de 11.915.
„We hebben het einde nog absoluut niet bereikt”, waarschuwt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). Hij kan zich wel vinden in de metafoor van een tsunami, zoals de voorzitter van de Federatie van Medisch Specialisten (FMS) de stand van zaken onlangs typeerde. Bij een gewone golf vlakt het water weer af, bij een tsunami „gaat de waterdruk die erachter komt maar door en door”, zegt Kuipers.
In het hele land zien ziekenhuizen zich door de toestroom opnieuw genoodzaakt niet-acute behandelingen uit te stellen. Zo liet het Haaglanden Medisch Centrum (HMC) vorige week weten dat 80 tot 90 procent van de zorg waarbij geen spoed is vereist, voorlopig wordt stilgelegd.
Snelteststraten vanaf begin november
Met hulp van Defensie worden binnenkort op zeven plaatsen in Nederland ‘XL-testlocaties’ ingericht, waar op grote schaal mensen getest kunnen worden op het coronavirus. Ingewijden bevestigen berichtgeving daarover van RTL Nieuws. De invulling van de plannen wordt komende week nog besproken. Duidelijk is wel dat sneltesten een belangrijke rol zullen spelen in de nieuwe teststraten.
Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en de GGD’en brengen naar verwachting volgende week een gezamenlijk plan naar buiten. GGD GHOR Nederland liet eerder weten dat op XL-locaties 2500 tot 5000 mensen per dag getest zullen worden. Eind december denken de GGD’en minimaal 80.000 coronatests per dag te kunnen afnemen. Naast militairen zal ook het bedrijfsleven een rol spelen bij het opzetten van de testlocaties.
Coronabesmettingen snel gevonden
Diverse sneltesten zijn volgens onderzoekers goed in staat om veel sneller dan de gangbare PCR-testen een uitslag te geven. Zo heeft TNO een betrouwbare test ontwikkeld die binnen drie kwartier tot een uur een uitslag geeft. En de blaastest van het bedrijf Breathomix uit Leiden blijkt in staat om een zeer betrouwbare negatieve uitslag te genereren. Zo kan driekwart van de mensen die niet zijn besmet al uit de rij worden gehaald.
Lees ook: ‘Hämsterkaufe’ in Duitsland, waar wc-papier weer als warme broodjes gaat