Dringend advies mondkapje geldt nu voor heel Nederland
Voor heel Nederland geldt vanaf vanavond een dringend advies om in de publieke ruimte een mondkapje te dragen.
Dat zei premier Mark Rutte vanmiddag in debat met de Tweede Kamer. Veel partijen hadden om een landelijke richtlijn gevraagd. Het kabinet moet de precieze regeling nog uitwerken.
Advies mondkapje na één dag veranderd
Tot nu toe gold het dringende advies om een mondkapje in winkels en publieke ruimten te dragen in de vier veiligheidsregio’s in en rond Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven. Dat ging gisteravond om 18.00 uur in. Binnen een dag verandert – op sterk aandringen van de Tweede Kamer – de zaak.
In winkels in Amsterdam en Rotterdam gingen veel shoppers met het advies als volgt om: ze droegen het mondkapje gisteravond niet. Slechts dwang lijkt te helpen, maar zover gaan premier Mark Rutte en zijn kabinet nog niet.
Een advies om zo’n mond-neuskapje te dragen, roept nog wel veel vragen op, benadrukte Rutte. Bijvoorbeeld op stations, waar een advies geldt, terwijl het eenmaal in de trein om een verplichting gaat. Vrijdagavond om 18.00 uur zal het kabinet meer details kunnen geven over deze vragen, zegt Rutte.
‘Mondkapje op als je de hemel niet ziet’
De premier wil ook dat winkeliers de mogelijkheid krijgen om mensen die geen masker dragen, te weren. “Winkeleigenaren willen wij niet verantwoordelijk maken voor de handhaving, helemaal niet. We willen ze wel de gelegenheid geven om te zeggen: ik wil dat je zo’n ding om doet, anders kom je niet binnen.”
Volgens Rutte geldt het advies een mondkapje te dragen eigenlijk „overal waar je de hemel niet ziet”. De premier noemt winkels, musea, gemeentehuizen, stations, vliegvelden, parkeergarages, benzinestations. Bij de kapper, schoonheidsspecialist en andere contactberoepen moet zowel de dienstverlener als de klant een mond-neuskapje dragen.
In musea dragen mensen het mondkapje wel
In verschillende musea zijn inmiddels volop mondkapjes te zien. Bezoekers van het Rijksmuseum in Amsterdam lopen over het algemeen braaf met een mondkapje door de kunsttempel rond. Het museum maakte gisteren bekend vanaf vandaag mondkapjes verplicht te stellen. De soep wordt echter niet meteen zo heet gegeten als hij is opgediend; er wordt pas volgende week gehandhaafd.
„Mensen kunnen het ook net niet gehoord hebben”, verklaart een woordvoerder. De meeste mensen hebben duidelijk zelf een kapje meegebracht, ziet hij. Het is niet zo dat de bezoekers massaal naar de museumwinkel snellen om er daar nog gauw een te kopen. Aan de kassa en bij de beveiliging is niet of nauwelijks iets gemerkt van enige tegenstand. “Er wordt begripvol gereageerd”, meldt de zegsman.
Uitleg geven is niet nodig
Ook het Stedelijk in Amsterdam wil dat de bezoekers vanaf vandaag een mondkapje dragen en dat doen ze volgens een woordvoerder eigenlijk ook bijna allemaal. Het is niet nodig om nog uitleg te geven over de maatregel, iets waar het museum zich wel op had voorbereid. „Maar we merken al sinds de heropening, na de lockdown, dat belangstellenden goed voorbereid zijn op hun bezoek en op de hoogte van maatregelen. Ze kijken onder meer goed op onze website.”
Het Kunstmuseum in Den Haag stelt kapjes niet verplicht, maar vraagt er wel om. Vandaag gaven veel mensen er al meteen gehoor aan, aldus een woordvoerster van het voormalige Gemeentemuseum. Het percentage mensen met maskertjes is in dit museum plotseling aanzienlijk hoger dan in de afgelopen tijd. Het museum deel ook maskertjes uit. Het heeft ze toevallig gekregen van het Vadercentrum in de stad, een plek waar mannen dagelijks terecht kunnen om activiteiten te doen. Een van de activiteiten was maskers maken.