Deze bezittingen redden Nederlanders als eerste bij brand
Bij een brand in huis proberen mensen vaak nog enkele waardevolle spullen te redden. Iets waar je liever niet over nadenkt, maar wat zou het eerste item zijn dat je redt? Nederlanders grijpen in zo’n noodsituatie vooral naar hun smartphone, portemonnee en identiteitsbewijs.
Dat blijkt uit onderzoek van verzekeraar Allianz Direct. Ook blijkt dat veel Nederlanders hun dierbare bezittingen niet goed beschermen tegen brand en inbraak.
Smartphone gered bij brand
Ongeveer drie op de vijf Nederlanders (58 procent) weten precies wat ze mee zouden nemen, als er ooit brand uit zou breken in huis. Het blijkt dat we verknocht zijn aan onze smartphone: 61 procent van de mensen zet dit in de top 3 van items die ze snel zouden redden bij een woningbrand. De volledige top 10 van bezittingen die we niet willen verliezen, ziet er als volgt uit:
- Smartphone
- Portemonnee/pinpas/geld/creditcard
- Paspoort/ID-kaart
- Computer/laptop/iPad
- Foto’s/camera
- Harde schijf
- Erfstuk(ken)
- Sieraden
- Kleding/schoenen
- Kunst
Meest gehecht aan foto’s
Opvallend genoeg nemen we foto’s niet als eerste mee als er brand uitbreekt. Dit terwijl het voor ruim een derde van de Nederlanders (37 procent) het meest waardevolle bezit in huis is. Foto’s bevatten tenslotte dierbare herinneringen, bijvoorbeeld aan een trouwdag, een geliefde of een bijzondere reis.
Vrouwen hechten wel iets meer waarde aan foto’s (42 procent) dan mannen (32 procent). Naast foto’s noemen Nederlanders elektronica (13 procent) sieraden (10 procent), kunst (5 procent) en verzamelingen/collecties (3 procent) als hun meest waardevolle bezit.
Dierbare bezittingen gewoon in kast of lade
Waardevolle spullen als elektronica en sieraden zijn niet alleen kwetsbaar bij brand, maar ook gewild bij inbrekers. Ruim de helft van de Nederlanders (56 procent) legt waardevolle spullen dan ook altijd uit het zicht van ongewenste bezoekers. Bijna de helft (47 procent) is echter niet bewust bezig met het goed opbergen van waardevolle spullen.
Waardevolle spullen liggen meestal in de (kleding)kast. Bijna de helft van de Nederlanders (45 procent) gebruikt dit als opbergplek. Hierna volgen de kluis (18 procent), de zolder (15 procent), een externe locatie zoals de bank of het huis van ouders (10 procent) en de garage of berging (6 procent). Een klein aandeel mensen gebruikt nog ouderwetse verstopplekken; 4 procent verstopt kostbare spullen onder het bed, 1 procent in een sok of begraaft ze in de tuin.
Lees ook: Een derde van de senioren slachtoffer van inbraak(poging)