‘Als Hugo de Jonge het niet meer aan kan, laat iemand anders het dan doen’
Oppositiepartijen van links tot rechts hebben vandaag keiharde kritiek geuit op Hugo de Jonge, het coronabeleid van het kabinet en het oplopende aantal besmettingen in Nederland.
Dat de oppositie voor het kabinet doorgaans niet staat te applaudisseren, zoals ‘we’ dit voorjaar voor de medewerkers in de zorg deden, dat is wel duidelijk. Het is eigenlijk nooit goed. Vandaag gaan de partijen in de Tweede Kamer er in een coronadebat echter met gestrekt been in. Dat uurtje eerder sluiten in de kroeg zet geen zoden aan de dijk. De problemen met de coronatesten zijn nu echt te gortig en Hugo de Jonge moet zijn taak als coronaminister maar opgeven als het allemaal niet meer lukt.
Is het kabinet wel eerlijk geweest?
Oppositiepartijen snappen niet dat er na zes maanden nog steeds niet voldoende testcapaciteit is, en vragen zich af of het kabinet wel eerlijk is geweest over de mondkapjesrichtlijn voor medewerkers in de ouderenzorg.
Afgelopen vrijdag werden voor zes regio’s waar de besmettingen het hardst oplopen nieuwe maatregelen aangekondigd. Zo moeten cafés eerder de deuren sluiten. PvdA-voorman Lodewijk Asscher denkt dat het „tij nog kan worden gekeerd”, maar vindt de genomen maatregelen niet voldoende. „Wie denkt werkelijk dat het schrappen van het laatste rondje in de kroeg deze trend gaat keren?” Ook de ChristenUnie, een coalitiepartij, zet daar grote vraagtekens bij.
Aantal besmettelijke personen stijgt gestaag. Vraag blijft waarom het kabinet denkt dat dit met het schrappen van het laatste rondje in de kroeg tot staan gebracht wordt pic.twitter.com/4H5POC4Kma
— Lodewijk Asscher (@LodewijkA) September 22, 2020
De hardste kritiek was gericht op de richtlijn die voor mondkapjes in de ouderenzorg gold. Nieuwsuur berichtte vorige week dat schaarste een rol had gespeeld bij de totstandkoming van die richtlijn, terwijl het kabinet juist benadrukte dat het op veiligheid was gebaseerd. De richtlijn werd vorige maand stilletjes aangepast.
Dit nieuws schaadt niet alleen het vertrouwen van de Kamer, maar ook van de bevolking, benadrukken meerdere fractievoorzitters. Sommigen stelden hardop de vraag of het kabinet wel eerlijk is geweest.
Weinig vertrouwen meer in Hugo de Jonge
En dat leidt er volgens GroenLinks-leider Jesse Klaver weer toe dat de steun voor het beleid afbrokkelt, met als „dieptepunt” de oproep gisteren van bekende Nederlanders die zich tegen het kabinetsbeleid keren. Dat gebeurde en gebeurt met de hashtag #Ikdoenietmeermee.
„Dat is het topje van de ijsberg. Er zijn meer mensen die geen vertrouwen hebben”, vindt Klaver. Hij begrijpt dat er dingen in een crisis mis kunnen gaan. „Maar het is belangrijk dat je gemaakte fouten toegeeft”, drukte hij het kabinet op het hart.
Dus zorgmedewerkers en patiënten zijn willens en wetens in gevaar gebracht? Schandalig.
Liegen over veiligheidsrisico's is onacceptabel. Keer op keer is ons verzekerd dat het om wetenschappelijke inzichten ging en niet om schaarste. Is dit in opdracht van het kabinet gebeurd? https://t.co/6CSHk54evW
— Jesse Klaver (@jesseklaver) September 18, 2020
PVV-voorman Geert Wilders denkt dat Nederland richting een tweede lockdown wordt gedreven door „fout beleid” van de regering. Beperkingen zoals tijdens de eerste lockdown zal zijn partij niet steunen, zei Wilders.
Wilders gaf aan weinig vertrouwen meer te hebben in coronaminister Hugo de Jonge. „Als u het niet meer aankan, laat dan alsjeblieft iemand anders het doen. We kunnen ons geen minister permitteren die het niet meer aankan.”
Mensen houden zich aan de regels als…
Ook D66 hamerde op openheid over de maatregelen om draagvlak te creëeren. „Mensen houden zich wel aan de regels als de overheid het zelf op orde heeft”, zei fractievoorzitter Rob Jetten. De VVD wil dat de publiekscommunicatie wordt opgeschaald. Zowel D66 als de VVD maken deel uit van het kabinet.
De coalitiepartijen willen weten waarom het niet gelukt is de testcapaciteit voldoende te vergroten, terwijl er al maanden op wordt gehamerd. De VVD wil dat het kabinet sneltesten koopt in het buitenland. D66 wil dat het kabinet in België testcapaciteit inkoopt, omdat daar overcapaciteit is. Ook de teststraat op Schiphol moet weer open om terugkeerders uit oranje gebieden te testen, vindt Jetten.
Dit.
Terwijl we maanden verder zijn:
👉 Kunnen we niet genoeg testen
👉 Wordt bron- en contactonderzoek beperkt
👉 Zijn zorgverleners in gevaar gebracht door onveilige richtlijnen, krijgen ze geen structurele waardering en is de bonus een chaos.Wordt een stevig debat. https://t.co/hIqM6K9b0x
— Lilian Marijnissen (@MarijnissenL) September 22, 2020
RIVM: bij niezen en hoesten al laten testen!
Iedereen weer toch dat eind september heel veel mensen niezen en hoesten?
Hoe kan Hugo de Jonge dan niet voorbereid zijn op een enorme toeloop van mensen die zich willen laten testen?#coronavirus #coronadebat #Wilders #PVV pic.twitter.com/8RQG0uTLGu
— Geert Wilders (@geertwilderspvv) September 22, 2020
https://twitter.com/partij_toekomst/status/1308467768421949445
Lees ook: De Jonge noemt #ikdoenietmeermee-actie influencers ‘onverantwoord’