Agressie in ziekenhuizen neemt toe: ‘Het gaat ver, van dreigementen tot schoppen’
Ziekenhuispersoneel heeft steeds vaker te maken met agressie en bezoekers die zich niet aan de coronamaatregelen houden. Zestig procent van de verpleegkundigen en verzorgenden zegt dat agressie en intimidatie op de werkvloer de afgelopen maanden is toegenomen.
Dat blijkt uit een enquête van beroepsvereniging NU’91 onder 1200 medewerkers en een rondgang van BNR langs diverse ziekenhuizen.
Fysiek geweld
Een kwart van het personeel geeft aan ook te maken te krijgen met fysiek geweld. „Het gaat soms heel ver. Van schelden en dreigementen tot aan duwen, schoppen en slaan”, zegt teamleider Michel van Erp van NU’91. „In sommige instellingen is de beveiliging opgeschaald.”
De coronamoeheid zet door; die curve schiet harder omhoog dan die van het virus zelf. Met dit soort excessen als gevolg. Waar blijven voorlichting en handhaving?
'Agressie en intimidatie in ziekenhuizen stijgt door corona.' https://t.co/40az8c2XTh
— Ginny Mooy (@ginnymooy) September 8, 2020
Weerstand en agressie
Uit de enquête blijkt dat bezoekers moeite hebben zich te houden aan de mondkapjesplicht en het houden van afstand. „Het zorgpersoneel spreekt je daar binnen de ziekenhuismuren op aan. En dat stuit regelmatig op weerstand en lokt agressie uit.”
Onder andere het Meander Medisch Centrum in Amersfoort en het Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis in Tilburg zien dat mensen zich steeds minder aan de opgelegde coronaregels houden.
Maatregelen versoepeld
Ziekenhuisgroep Twente en het St Jansdal Ziekenhuis in Harderwijk, Dronten en Lelystad laten aan BNR weten de beveiliging te hebben opgeschaald. Het Meander Medisch Centrum heeft toegegeven aan de druk van bezoekers en heeft een aantal maatregelen versoepeld. Zo mogen vanaf volgende week mensen weer samen naar een afspraak op de poli komen en zijn er sinds augustus weer twee bezoekers toegestaan in plaats van één.
NU’91 hoopt dat ziekenhuizen hun medewerkers in bescherming nemen, en dat misdragingen van bezoekers stevig worden aangepakt door justitie. Van Erp: „We hopen dat het zorgpersoneel zichzelf blijft uitspreken tegen dit geweld. Elke vorm van agressie richting deze groep is volstrekt ontoelaatbaar.”