Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 23 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Explosie van blauwalg door regen na hitte en droogte

Gelukkig is de hittegolf voorbij, want zwemmen in veel open wateren zit er voorlopig even niet in. Er is namelijk een explosie van blauwalgengroei, omdat het na een lange warme en droge tijd opeens veel heeft geregend.

Met het regenwater spoelt allerlei vervuiling het opgewarmde water in en dat is zeer welkome voeding voor blauwalgen. Zo kunnen de algen zich razendsnel vermeerderen en komt er een vieze, ongezonde drijflaag op het water. Dat zegt aquatisch ecoloog en blauwalgenspecialist Miquel Lurling van Wageningen Universiteit en Researchcentrum WUR.

Groei door opwarmend water

Blauwalg is een cyanobacterie die leeft van voedingsstoffen in het water. Als het water opwarmt gaat de blauwalg bloeien. Er ontstaat een stinkende drijflaag op het water met daarin voor mensen giftige toxines. Die zorgen voor milde tot zeer ernstige gezondheidsklachten. Provincies en andere waterbeheerders geven een negatief zwemadvies af voor dergelijk zwemwater en proberen de blauwalg te bestrijden.

„Maar helaas wordt er vaak maar lukraak wat geprobeerd”, zegt Lurling. „Er is een gigantisch en groeiend aanbod aan middelen die zogenaamd zouden werken tegen blauwalg. Maar bestrijding kan alleen effectief zijn als er eerst een goede diagnose is gesteld van het probleem. Is er blauwalg door een lekkende riolering, worden eenden en vissen te vaak gevoerd, zijn er veel watervogels, laten mensen hun honden uit langs de waterkant; het kan van alles zijn. Zonder goede diagnose is bestrijding geld in het water smijten.”

Na vijf jaar pas succes

Er zijn wel effectieve methodes om blauwalg aan te pakken, zegt Lurling. „Maar het is altijd maatwerk, omdat elk water uniek is. Vaak is een combinatie van maatregelen het beste. Waterschap Brabantse Delta heeft daar bijvoorbeeld succes mee gehad, maar dat duurde wel vijf jaar. En veel geld, ook vaak een probleem.”

Waterbeheerders moeten in elk geval niet zomaar wat gaan doen. „Een waterplas met een terugkerend, ernstig blauwalgenprobleem kan misschien beter helemaal gesloten worden voor waterrecreatie. In Nederland is altijd wel op korte afstand ander zwemwater voorhanden.”

‘Meer aandacht voor blauwalg’

Het blauwalgenprobleem neemt wereldwijd toe. „Of het hier ook vaker voorkomt is heel lastig te zeggen. Er is wel meer aandacht voor. En mensen zoeken veel vaker dan vroeger natuurwater op, dus vieze drijflagen worden eerder opgemerkt. Ik zou aanraden alleen verkoeling te zoeken op officiële zwemwaterlocaties, die worden altijd volgens het geldende Blauwalgenprotocol in de gaten gehouden.” Je kunt de officiële locaties vinden op zwemwater.nl.

Lees ook: TikTok vecht verbod door Trump aan bij de rechter

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.