Slachterijen Henk Worst en Ipekci blij met akkoord voor Offerfeest
Met het Offerfeest in zicht, is het van belang dat er duidelijkheid over het wel of niet ritueel (halal) slachten komt. Mag het nou wel of niet? Wel dus, maar onder bepaalde voorwaarden.
De slachterijen uit Harderwijk en Nijkerk die een kort geding aanspanden en dat wonnen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), hebben van deze instantie inmiddels toestemming gekregen om voor het komende Offerfeest ritueel te slachten. Honderden lammeren mogen als ‘slachtoffer’ worden gebruikt.
Akkoord offerfeest
Het #Offerfeest begint eind deze week. Slachterijen en bezoekers moeten vanwege het #coronavirus extra maatregelen treffen:
1. Geen bezoekers bij halssnede.
2. Kom op tijd.
3. Verzamel niet bij het slachthuis en ga niet (zonder toestemming) naar binnen.https://t.co/sIeVxEmOs7 pic.twitter.com/MWViq8pACl— Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (@_NVWA) July 28, 2020
Het slachtverbod is van tafel nu ze vandaag een akkoord bereikten met de toezichthouder over de coronamaatregelen, zegt hun advocaat Lianne van Kooten.
De islamitische slachterij Ipekci uit Harderwijk en Nijkerkse slachterij Henk Worst, een naam die op social media wat lachspieren deed ontspannen, mogen vrijdag en zaterdag 600 tot 700 lammeren per dag slachten voor het Offerfeest.
Een slachterij die Henk Worst heet. Ben ik de enige die daar iets te hard om moet lachen? https://t.co/HvvMPoXn67
— Lydia van Rooijen (zit ook op BlueSky en Threads) (@Lydienee) July 27, 2020
https://twitter.com/DavidvUnen/status/1286989946541268993
Ze kunnen volgens hun advocaat de keuringsartsen van de NVWA, die toezicht houden op het onverdoofd slachten, een veilige werkomgeving garanderen waarbij verscherpte regels gelden om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.
Blij
„We mogen slachten en hebben het met de NVWA netjes opgelost”, zegt Abdurrahim Ipekci. „We zijn blij en trots dat we alsnog kunnen slachten. Na het kort geding zijn we door de NVWA gebeld en gefeliciteerd. Nu er een akkoord is, komen we een hele grote groep mensen tegemoet. Het Offerfeest gaat over traditie en religie, daarom is het zo heilig.”
Onder druk
Aanvankelijk had de NVWA er weinig vertrouwen in dat de coronaregels in de slachterijen tijdens de drukte rond het Offerfeest nageleefd konden worden. De NVWA keurde de voorstellen van de bedrijven af, waardoor de slachterijen geen toestemming kregen om ongekoeld lamsvlees te verkopen aan islamitische klanten.
De slachterijen spanden daarop een kort geding aan en wonnen. Van Kooten: „Onder druk van de rechter heeft de NVWA de plannen opnieuw beoordeeld. Er zijn nog wat komma’s en punten aangepast, waarna de NVWA akkoord ging. Dit betekent dat beide slachterijen aan het Offerfeest kunnen deelnemen.”
Halssnede
Tijdens het offerfeest worden in korte tijd veel schapen, geiten en runderen geslacht met een halssnede en zonder verdoving. Het vlees van deze dieren wordt vaak direct en ongekoeld opgehaald. Karkassen van pas geslachte dieren mogen dit jaar alleen onder strenge voorwaarden vanuit het slachthuis overhandigd worden aan klanten die buiten staan. Het slachthuis moet ervoor zorgen dat mensen niet tegelijk naar het slachthuis komen, maar verspreid hun vlees komen ophalen. De afstandsregel van 1,5 meter geldt zowel binnen als buiten het slachthuis.