Ov-bedrijven krijgen miljardensteun om coronacrisis door te komen
Ov-bedrijven kunnen dankzij het kabinet rekenen op 1,5 miljard euro om de coronacrisis door te komen. Dat maakte het ministerie van Infrastructuur bekend.
De ov-bedrijven zien hun inkomsten kelderen. Dit komt doordat veel minder mensen met de trein, bus, tram of metro reizen wegens de coronacrisis. Ondertussen blijven de kosten voor ov-bedrijven doorlopen. Ook blijven de coronamaatregelen om aanpassingen vragen. Daar gaan ook weer extra kosten mee gepaard.
3 vragen over de kostendekking voor ov-bedrijven
Hoeveel steun krijgen de ov-bedrijven?
Het kabinet hoopt met het bedrag van 1,5 miljard 93 procent van de kosten van ov-bedrijven te dekken. De overige 7 procent dekken de bedrijven zelf. Het kabinet vindt dat een „passende bijdrage”. In ruil moeten bedrijven beloven geen bonussen uit te delen aan bestuurders en geen dividend uit te keren.
Over welke ov-bedrijven wordt de 1,5 miljard euro verdeeld?
Ov-bedrijven als NS, het stads- en streekvervoer en de Friese Waddenveren kunnen rekenen op de steun.
Wat gebeurd er met de steun aan ov-bedrijven wanneer het aantal reizigers sneller toeneemt dan verwacht?
In dat geval „zal de benodigde bijdrage vanuit het Rijk lager uitvallen” zegt het ministerie.
Mag iedereen weer van het ov gebruikmaken?
Officieel is het ov is nog steeds gereserveerd voor mensen met een vitaal beroep. Het kabinet vraagt de rest van Nederland voorlopig zoveel mogelijk thuis te werken. Maar sinds begin deze maand draaien ov-bedrijven wel weer volgens de normale dienstregeling.
Het akkoord met de bedrijven is vrijdag afgehamerd in een video-call met het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad.
Ov-bedrijven hebben zich ‘van hun beste kant laten zien’
„Het openbaar vervoer heeft zich de afgelopen maanden van zijn beste kant laten zien.” zegt verantwoordelijk staatssecretaris Stientje van Veldhoven. „Zorgmedewerkers werden naar het ziekenhuis vervoerd. En ook werknemers van supermarkten, vuilnisophaaldiensten, politie en brandweer kwamen met het ov op hun werk.” Ook is er gewerkt aan het coronaproof maken van treinen, trams, bussen, metro’s, veerboten, ponten, stations en haltes.