GroenLinks wil straks regeren met links blok
Als het aan partijleider Jesse Klaver licht, zal GroenLinks na de komende verkiezingen gaan meeregeren. En wel met een progressief motorblok. Die nadrukkelijke ambitie sprak Klaver zaterdag uit op het online-congres van de partij.
Volgens Klaver is het tijd voor verandering na de coronacrisis. Die verandering kan volgens de politicus niet worden overgelaten aan de partijen die „de wereld van voor corona gemaakt hebben”, zei hij in de Melkweg in Amsterdam. „Daarom ben ik erop gebrand om GroenLinks voor het eerst een regering in te leiden”, zei Klaver.
GroenLinks-samenwerking met SP en PvdA
GroenLinks-leden drongen zaterdag al aan op het maken van afspraken met andere progressieve partijen voor de Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar. Vlak voor de coronacrisis losbarstte, begin maart, sloegen GroenLinks, de SP en de PvdA de handen al ineen. Toen verzette ze zich gezamenlijk tegen de geplande belastingverlaging voor bedrijven.
Eerdere pogingen van GroenLinks liepen spaak
Dit voorstel is niet nieuw. Drie jaar geleden legden de linkse partijen de kritiek op de verlaging van de winstbelasting namelijk al vast. NPO-programma Zondag met Lubach nam deze herhaling destijds als aanleiding om eerdere pogingen van links om samen te werken en een blok te vormen door te nemen.
Zo vertelt Lubach dat Jeroen Dijsselbloem van de PvdA in 2016 al opriep tot een linkse samenwerking. En in 2011 deden PvdA, SP en GroenLinks ook al een poging tot Een ander Nederland. Zo zijn er meer voorbeelden. Of Klavers linkse samenwerking daarom deze verkiezingen wel kans van slagen heeft, is nog even afwachten.
Klaver heeft ook de ambitie uitgesproken na de verkiezingen met D66 samen te werken.
GroenLinks is flink gegroeid
Klaver wees erop dat GroenLinks flink gegroeid is de afgelopen jaren. „We regeren in meer dan honderd steden, leveren de burgemeester van onze hoofdstad. Zitten in driekwart van de provinciale besturen”, aldus Klaver.
In zijn speech op het congres riep Klaver de regering op excuses te maken voor het slavernijverleden. Nu premier Mark Rutte naar aanleiding van de massale demonstraties tegen racisme in Nederland heeft erkend dat racisme een „systemisch probleem” is in Nederland, kan hij volgens Klaver „als premier van alle Nederlanders, deze woorden betekenis geven door namens Nederland excuses te maken voor het slavernijverleden”.