Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 8 jun 2020
Leestijd: 3 minuten

Frankrijk doet nekklem in de ban, ook wens van D66

Frankrijk wil harder gaan optreden tegen racisme en geweld bij politieoperaties. Een controversiële arrestatiemethode waarbij de verdachte met een nekklem in bedwang wordt gehouden, mag niet langer worden gebruikt.

Dat kondigde de Franse minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner vandaag aan. Deze wurggreep zou in de toekomst niet meer worden onderwezen aan politieacademies. „Ik zeg het nog eens met nadruk: racisme hoort niet thuis in onze samenleving en nog minder bij onze politie”, zei de minister.

Soortgelijke gevallen in Frankrijk als George Floyd

Vorige week demonstreerden duizenden mensen tegen racisme en politiegeweld in Frankrijk na de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd. Mensen gingen ook de straat op vanwege soortgelijke gevallen in Frankrijk, waar mensen stierven terwijl ze werden gearresteerd of in politiebewaring zaten. Nieuwe protesten worden morgen in Frankrijk verwacht.

Castaner kondigde de maatregelen aan, maar verdedigde ook de politie tegen kritiek en aanvallen. Hij zei dat het een eer was om het politie-uniform te dragen. „Ik zal niet toestaan dat de gruwelijke daden van sommige mensen een hele instelling tot schande maken”, benadrukte de minister. „Ik weiger te zeggen dat het instituut racistisch is, maar ja, er zijn racistische politieagenten.” Hij wees er ook op dat de situatie in Frankrijk en de VS niet te vergelijken is.

Ook roep om verbod nekklem in Nederland

Regeringspartij D66 vindt dat het toepassen van de nekklem door de politie moet worden verboden. De partij komt met dat voorstel naar aanleiding van de dood van George Floyd in Minneapolis.

„Een politie voor iedereen moet geen gebruik maken van een techniek die te vaak dodelijke slachtoffers eist, en ook nog eens symbool is komen te staan voor situaties waarin het geweldsmonopolie gericht wordt op een ongewapend persoon van kleur”, aldus D66.

Op de foto zie je rellen in de Haagse Schilderswijk na de dood van Mitch Henriquez door een nekklem.
Brand in de Haagse Schilderswijk waar honderden betogers waren samengestroomd. Zij protesteerden tegen de gewelddadige dood van de Arubaan Mitch Henriquez. Foto: ANP / Arie Kievit

In 2015 overleed de Arubaan Mitch Henriquez na zijn arrestatie in Den Haag. Agenten gebruikten onder meer een nekklem bij de aanhouding. De agent die de nekklem toepaste, is vorig jaar in hoger beroep tot zes maanden voorwaardelijk celstraf veroordeeld.

Plan van aanpak racismebestrijding

Het voorstel staat in een plan van aanpak van D66 om racisme te bestrijden. De partij pleit daarin onder meer voor rechercheurs die zich specialiseren in de aanpak van racisme en voor hoge boetes voor bedrijven, verhuurders of bemiddelaars die discrimineren.

D66-Kamerlid Marijke van Beukering, die vorige week meldde een tegenstander van extra wapens voor boa’s te zijn, vroeg minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) vandaag in een debat of die bereid is de nekklem in de ban te doen. Het voorstel kwam haar op felle kritiek van VVD en CDA te staan. Volgens Dilan Yesilgöz (VVD) „helpt het niet” om „verhalen en retoriek uit de Verenigde Staten” naar Nederland te vertalen. CDA’er Chris van Dam vindt dat D66 zich neerzet als „anti-politiepartij”.

Grapperhaus benadrukte dat wat Floyd is overkomen, verwurging is. „Dat mag absoluut niet in Nederland.” Met de invoering van het stroomstootwapen bij de politie, die in de komende paar jaar moet plaatsvinden, denkt hij bovendien dat het toepassen van de nekklem „waarschijnlijk niet meer of nauwelijks nodig zal zijn”.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.