Schouten vindt ruimen nertsenhouderijen ‘geen taboe’
Landbouwminister Schouten beschouwt het ruimen van nertsenhouderijen als ultiem middel, maar schuwt het niet in de strijd tegen corona.
Het ruimen van nertsenhouderijen waar dieren besmet zijn met het nieuwe coronavirus is „geen taboe”, maar komt alleen in beeld als dat nodig is om de volksgezondheid te beschermen. Dat heeft landbouwminister Carola Schouten gezegd tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer.
Besmette nertsen
Op vier nertsenhouderijen in Noord-Brabant zijn tot dusver besmettingen vastgesteld. Het virus waarmee de dieren zijn geïnfecteerd is afkomstig van mensen. Inmiddels staat van twee mensen vast dat zij het op hun beurt hebben opgelopen door contact met nertsen. Er gelden nu voorzorgsmaatregelen voor alle fokkerijen en er wordt onderzocht waar het virus nog meer rondwaart.
Waarom vraagt niemand in #Op1npo waarom die nertsen in godsnaam gehouden worden?
— Hein Janssen (@hein_janssen) May 25, 2020
Het virus is tot dusver niet aangetroffen in lucht- en stofmonsters die rond besmette bedrijven zijn genomen. Dat wijst er volgens Schouten op dat het besmettingsrisico voor mensen en dieren in de omgeving „verwaarloosbaar” is. Maar het onderzoek staat niet stil en nieuwe uitkomsten kunnen leiden tot nieuwe maatregelen, laat de minister weten.
Reservoir nerts
Later deze week moet bijvoorbeeld blijken of de pups die de afgelopen weken geboren zijn, ook besmet zijn. Deze jonge dieren zouden „een reservoir” kunnen vormen waarin het virus kan blijven rondgaan, ook als de epidemie bij mensen is uitgedoofd. Dan kunnen uiteindelijk ook weer mensen besmet raken en dat moeten we zien te voorkomen.
„Als er reservoirs zijn, kun je aan ruimen denken”, vindt Schouten. Zij noemde het „een ultiem middel, dat we niet zullen schuwen als het nodig is”. Maar zo’n besluit zal alleen worden genomen als er risico’s zijn voor de volksgezondheid, en natuurlijk alleen op basis van gedegen onderzoek.
Niet doortastend
De linkse oppositiepartijen vinden de aanpak van Schouten niet doortastend genoeg. Zij willen dat zij meteen ingrijpt en niet wacht op de uitslagen van allerlei onderzoeken. Sinds een maand geleden de eerste besmettingen werden gevonden, zijn miljoenen pups geboren. Daardoor is het mogelijke reservoir „vijf keer groter geworden”, waarschuwt fractieleider Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren.
Waarom worden de nertsen eigenlijk gefokt? Waarom proppen we al die dieren in die nare kleine hokjes, hun hele korte leven nota bene!? Waar is dit goed voor?wat hebben die dieren ons gedaan om zo gemarteld te worden?
— Joke Winkelmeijer (@JokeJWB) May 25, 2020
Ook bij coalitiepartijen leven zorgen. „Bij Q-koorts hebben we helaas gezien wat er gebeurt als je eerst onderzoek doet en daarna pas ingrijpt”, zegt D66’er Tjeerd de Groot. Die ziekte, die haar oorsprong vindt bij geiten, maakte tussen 2007 en 2010 duizenden mensen ziek, van wie er tientallen overleden. Nertsen worden in ons land gehouden voor hun bont en de nertsenhouderijen vormen al jaren een controversieel onderwerp.
Wat zal het nieuws over de besmettelijke nertsen keihard aankomen in Brabant.
Q-koorts nog vers in het geheugen en nu dit.— Laura Bromet 🍀🕊 (@LauraBromet) May 20, 2020
De Tweede Kamer wil Schouten nog nader spreken over de kwestie. Er komt binnenkort een apart debat.