Alles staat klaar om vanaf maandag iedereen met coronaklachten te testen
Iedereen die klachten heeft die lijken op symptomen van het coronavirus, kan zich vanaf maandag laten testen.
De GGD’en en de testlaboratoria zijn er klaar voor, meldt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Hij noemde het eerder „spannend” of dat ging lukken, maar de „enorme klus” is geklaard. De Jonge kondigde het testen per juni tijdens een persconferentie op 19 mei aan.
Het kabinet wil mensen die besmet zijn met het virus sneller opsporen, zodat het stilleggen van de samenleving niet meer nodig zal zijn. Daarom komt iedereen die hoest, snottert, koorts heeft of minder ruikt of proeft vanaf 1 juni in aanmerking voor een test. Ook als die klachten mild zijn.
Bellen voor een afspraak
Mensen met zulke klachten kunnen vanaf maandagochtend 08.00 uur een telefoonnummer bellen om een afspraak voor een test te maken. Tot die tijd is het nummer nog geheim. Wie in aanmerking komt voor een test, kan „in principe” de volgende dag terecht. Binnen 48 uur volgt de uitslag.
De GGD’en verwachten de eerste dagen een stormloop. Daardoor „kan het in het begin wellicht langer duren om een afspraak te maken en getest te worden”, zegt Sjaak de Gouw van de GGD’en. „Maar we zorgen ervoor dat iedereen zo snel mogelijk geholpen wordt.”
Wie het virus onder de leden blijkt te hebben, moet twee weken thuisblijven. Ook huisgenoten krijgen dat dringende verzoek. De GGD spoort ondertussen mensen op met wie de zieke in nauw contact is geweest en zou kunnen hebben besmet. Hun wordt eveneens gevraagd twee weken thuis te blijven en het te melden als ze ziek worden.
Zeven dagen per week bereikbaar
De testafsprakenlijn is zeven dagen per week tussen 08.00 uur ‘s ochtends en 20.00 uur ‘s avonds bereikbaar. Wie een afspraak maakt, kan terecht bij een van de tachtig testlocaties. Als het nodig is, kan een testteam ook thuis langskomen.
Na het uitbreken van de corona-epidemie was Nederland, anders dan veel andere landen, spaarzaam met tests. Het kabinet brengt daar inmiddels verandering in.
Onder anderen zorgverleners, leraren, jeugdtrainers en mantelzorgers kunnen zich nu al laten testen. Dan moeten ze wel zijn doorverwezen door een arts.