Cocaïnegebruik stijgt: ‘Het middel tegen de inkakker’
Het gebruik van cocaïne tijdens het uitgaan is voor de jongere generatie niet zo gek. Uit onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat het gebruik van het witte poeder is toegenomen.
In de Nationale Drug Monitor worden verschillende varianten van drugs- en alcoholgebruik belicht. Naast dat het aantal drugsdoden is gedaald en het gebruik van Ritalin zonder doktersrecept is toegenomen, ziet het kenniscentrum ook een stijging ik het gebruik van cocaïne. Cocaïnegebruik, vooral de snuifbare poedervorm, komt relatief veel voor onder uitgaande jongeren en jongvolwassenen. De toename is vooral de herkennen in Amsterdam. De 26-jarige L. werkt in de horeca en gebruikt wel eens cocaïne tijdens het uitgaan. „Zelf gebruik ik nog niet zo lang. Maar sinds ik cocaïne gebruik zie ik pas hoeveel mensen snuiven. Het wordt als normaal gezien.”
Psychiater in de verslavingszorg Bram Bakker ziet ook dat cocaïne steeds ‘normaler’ gevonden wordt. „Wat ook meespeelt is dat coke de champagne onder de drugs is. Dan ga je dus voor kwaliteit. Speed is toch meer de ‘goedkope cava’ en de losers zitten aan de GHB of ketamine.”
Toename
Laura Rigter van het Trimbos-instituut legt uit dat het om een kleine stijging gaat. Volgens haar blijft XTC nog steeds de populairste drug, maar wordt deze gevolgd door cocaïne. „Dat is al een tijdje zo.” Ze legt uit dat het lastig is om de oorzaak achter deze stijging te kunnen noemen. „Er zijn allerlei redenen die ervoor kunnen zorgen dat een bepaalde drugs populairder wordt. Is de beschikbaarheid beter of is het imago veranderd?” Ze benadrukt dat vervolgonderzoek beter inzicht in het stijgende cocaïnegebruik moet bieden. „Het is belangrijk om dit soort trends in een vroeg stadium te signaleren en te kijken naar preventieve mogelijkheden.”
Verder onderzoek
Zelf werkt L. in een grote horecazaak waar ook tot laat wordt gestapt. „Op een gemiddelde avond zit 30 procent aan de cocaïne. Dan bedoel ik niet doorgesnoven, maar gewoon af en toe een puntje.” Want daarin zit volgens de recreatieve gebruikers nog wel verschil. Tussen verslaafd zijn en af en toe een puntje. „Cocaïne zet je weer even op scherp. Het effect is prettig. Als ik teveel gedronken heb, kan ik toch weer even door.”
Psychiater Bram Bakker herkent de toename, maar ziet dit al langere tijd gebeuren. „Dat heeft met drie factoren te maken. De verkrijgbaarheid, de acceptatie en de prestatiedruk.” Over dat laatste punt zegt Bakker: „Er is behoefte om even te ontspannen. Zelf zie ik in mijn werk dat vooral het cokegebruik onder succesvolle professionals toeneemt.”
De 19-jarige N. gebruikt maandelijks cocaïne. „Vooral op feestjes en festivals. Veel vrienden gaan het steeds vaker proberen. We zitten wel in een leeftijdcategorie dat je nieuwsgieriger wordt.” Het blijft volgens N. bij af en toe. Ook omdat cocaïne een prijzige drug is. „Je betaalt toch al snel rond de vijftig euro voor een gram. Wij kunnen daar met drie personen ons een avond mee vermaken, maar sommigen gebruiken dat alleen.”
Inkakken
Cocaïne lijkt vooral een redmiddel voor de bekende inkakker. „Je hebt meer energie en kunt langer door.”, zegt N. De 30-jarige S. herkent dit. „Daar komt de uitspraak inkakken is bijnakken vandaan”, lacht hij. Hij werkt zelf in een restaurant en vist regelmatig lege ‘envelopjes’ uit de prullenbak. Hij denkt niet dat het slechts om een toename van cocaïne gaat. „Als ik kijk naar mijn generatie zijn we vrijer geworden in het gebruik van alle vormen van drugs.” Wel beaamt hij dat cocaïne meer voorkomt dan veel mensen denken. „Ik durf te zeggen dat van mijn Facebook-vrienden tien procent cocaïne gebruikt.”
Losgaan
Op de vraag of cocaïnegebruik ‘normaler’ is, reageerden de ‘gebruikers’ vrijwel hetzelfde. De 19-jarige N. zegt: „We hebben een druk leven en het weekend is dan toch het moment om even van de wereld te gaan. Je stapt even uit de dagelijkse sleur.” Barvrouw L. beaamt dit. „Drugs is iets van alle tijden en dat blijft zo. Veel mensen willen in het weekend even helemaal losgaan. Doordeweeks hebben we het al druk genoeg met werk en sociale verwachtingen. Omdat we zo’n behoefte hebben aan losgaan, komt de drugs er automatisch bij.”
Volgens Bakker zitten we op een doodlopende weg omtrent het cocaïne gebruik. „De acceptatie neemt toe en we blijven geld besteden aan drugsbestrijding. We gaan het niet winnen van de huidige drugsbaronnen.” Als het aan de psychiater ligt moeten we volgens hem eens goed nadenken over het coke-probleem. „Controle in kwaliteit van de drugs en vaste afgifte-punten zal de criminaliteit en mogelijke schade verminderen. De regering zou eens buiten de wettelijke beperkingen moeten kijken en op een vrije manier kijken naar oplossingen.” Bakker denkt dat het geld dat nu geïnvesteerd wordt in criminaliteitsbestrijding beter besteed kan worden. „Gebruik dat geld voor onderzoek om de gezondheidseffecten van cocaïne te minimaliseren. Zonder daar een moreel oordeel over te hebben. Mensen drinken ook een fles wijn leeg. We willen alleen niet dat ze daaraan kapot gaan.”