Binnenland 4 mrt 2019
Leestijd: 2 minuten

Post/Delete, het perfecte plaatje

Jongeren laten op de sociale media vooral een perfect plaatje van zichzelf zien. Wat is het effect daarvan? En bestaat perfectie? Daarover gaat de tentoonstelling Post/Delete, het perfecte plaatje in het Stedelijk Museum Schiedam.

Online jongeren

De presentatie is een initiatief van twee leerlingen van het Stedelijk Gymnasium Schiedam en geeft een inkijkje in de belevingswereld en het online-gebruik van jongeren. Er zijn kunstwerken, vlogs, posted én deleted foto’s, een wedstrijd en verschillende Instagram-projecten.

Nee heb je

Post/Delete is de eerste tentoonstelling van het project ‘Mijn Schiedam’, waarbij het museum samenwerkt met Schiedammers die zelf het initiatief nemen. Vanuit de gedachte ‘nee heb je, ja kun je krijgen’, benaderden Isa de Looff en Lisa Wieriks zelf het museum. Of het museum misschien een tentoonstelling kon maken in het verlengde van hun profielwerkstuk over het zelfbeeld van jongeren en de invloed van sociale media daarop.

Spiegel-installatie

Vergeleken met vroeger kijken jongeren van nu door het gebruik van de sociale media ontzettend veel naar zichzelf. Vloggers en influencers doen dat soms wel uren per dag. Niet alleen tijdens het filmen en fotograferen, maar ook bij het bewerken en editen van het materiaal. Wat doet dat met het zelfbeeld? Bezoekers kunnen dat zelf ervaren bij de spiegel-installatie aan het begin van de tentoonstelling. Het is dé plek voor bloggers en influencers.

Het perfecte meisje

Achter elke perfecte foto op Instagram zitten een reeks mislukte exemplaren. De tentoonstelling laat zien welke wel én niet zijn gepost. Er is ook werk van kunstenaars die zich bezighouden met het perfecte plaatje.

Lil Miquela

,,Zo maakt het Instagramaccount van Lil Miquela deel uit van de tentoonstelling. Internationaal heeft zij zo’n anderhalf miljoen volgers. Lil Miquela is perfect: mooi, grappig, slim. Ze is alleen geen echt persoon, maar een virtueel personage.”

Allemaal dezelfde meisjes

Post/Delete bevat ook werk uit de collectie van het museum, dat de initiatiefneemsters van commentaar voorzagen. Bij het werk van Andrei Roiter met een peinzende man op een wereldbol noteerden ze: ,,Hier leg je de link met het onderwerp, dit is leven op een eiland”.

En bij de fotoserie Exactitudes met vrijwel identiek geklede meisjes van fotograaf Ari Versluis en styliste Ellie Uyttenbroek: ,,Wij zouden hier zo een hele serie aan toe kunnen voegen van meisjes op onze school. Die zien er ook allemaal hetzelfde uit.”

Doe mee

Isa en Lisa vinden het belangrijk dat de tentoonstelling aan het denken zet, maar ze willen ook graag dat het publiek in actie komt. Ze organiseren daarom een uitgebreid programma van activiteiten en roepen in de tentoonstelling zelf ook mensen op een foto te maken en te posten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.