Iris Hermans
Iris Hermans Binnenland 28 jan 2019
Leestijd: 5 minuten

Traineeships: springplank naar mooie toekomst

Traineeships betekenen voor veel starters een springplank naar een mooie toekomst. Metro nam een kijkje achter de schermen, of tijdens de lunch van de trainingsdag bij Hieroo, waar trainees talenten worden genoemd.

Opwarmen

Ze hebben net twintig minuten buiten gelopen, waarbij ze als opdracht meekregen: wat gebeurt met je aandacht als je alleen bent? Want het is best intensief, zo’n trainingsdag met z’n allen, goed om dan weer even ‘in het hier en nu te komen voor jezelf’. Om daarna weer met z’n allen op te warmen.

,,De lunch is altijd erg lekker hier”, wrijft Simone Neuvel zich al verheugd in de handen. Ze zit samen aan een tafel bij Choux met haar vijf Amsterdamse mede-trainees slash talenten, en twee uit Enschede, waar ook een Hieroo-hub zit. De sfeer is ontspannen en gepraat wordt zowel over de trainingsdag als de plannen voor komend weekend. Van traineeship naar friendship: ,,Dat is ook een groot voordeel, je kunt alles met elkaar delen. Het schept toch een band, zo’n traineeship.”

Zestien ogen die glanzen van zin en ambitie, kijken niet alleen verlekkerd naar het bord pastaschelpjes met broodkruim en chilipepers dat wordt geserveerd (,,wel heet, hè?”), maar ook met een hoopvolle blik de toekomst in. Een traineeship is namelijk de perfecte manier om jezelf te ontwikkelen en het antwoord te vinden op die grote, belangrijke vraag: wat past bij mij?

Talentvol

Talenten, zo worden de trainees van Hieroo genoemd, dochteronderneming van consultancybureau SeederDeBoer. Het is het eerste jaar van dit talentenprogramma, waar ‘lokaal voor lokaal’ centraal staat en zo een directe bijdrage kan worden geleverd aan verbetering en verandering in de stad. De talenten werken in hun eigen regio bij verschillende opdrachtgevers. Zo zit Simone bij TMG, Dieke bij Schiphol en Judith bij Cordaan.

Op De Ruijterkade vlakbij bij Amsterdam CS, zit hun tweede huis, of ‘honk’, zoals ze het noemen. Op dagen dat ze niet bij hun opdrachtgever aan het werk zijn, zijn ze in dit statige pand waar de rijke Amsterdamse historie terug te vinden is op de gevel en binnenmuren, aan het werk tijdens trainingsdagen of challenges, waar ze met z’n allen werken aan een opdracht. Ze hebben allemaal een laptop en een fiets gekregen en ontvangen elke maand een salaris.

Vier verschillende opdrachten worden in twee jaar tijd gedaan en dat heeft zo zijn voordelen.,,Je doet overal kennis op en het geeft telkens weer nieuwe energie.” Dat is tenminste de verwachting, zelf zitten ze nu middenin de eerste opdracht. De meesten hebben hun draai al gevonden, maar sommigen verklappen dat het toch echt wel even wennen is. Het kan tenslotte ook tegenvallen, want niet alles past bij jou en vice versa, maar dat is het mooie: nieuwe ronde, nieuwe kansen. Het voelt veilig, zo’n traineeship, ,,je wordt goed begeleid en je krijgt alle ruimte om te leren, fouten te maken en te groeien.”

Wel of niet?

,,Maar het is niet allemaal rozengeur, hoor”, wordt ook gezegd. ,,Hoor je er nu wel of niet bij? Want je zit maar een half jaar op een plek, waardoor het voor de andere werknemers daar niet altijd even duidelijk is wat jouw rol precies is.” Dus de een wordt wel meegevraagd op een werkuitje bijvoorbeeld, een ander niet, ,,hangt ook van het bedrijf af waar je zit, en hoe je er zelf instaat.”

Hun achtergrond is net zo divers als een gemiddelde menukaart. Zo heeft de een Organisatiewetenschappen gestudeerd, een ander Rechten en weer een ander Hotelmanagement. ,,We sluiten geen studies uit”, licht Marie-Sophie Prins toe. Ze is de ‘Amsterdamse lead’ en begeleidt de talenten. Als toelating geen IQ-testen, wel assessments en een videopitch van 60 seconden. ,,Het gaat bij ons om de persoon, we geloven wel dat iedereen een bepaalde intelligentie heeft na het behalen van het diploma.” Karakter is belangrijker dan een cijferreeks kunnen oplossen, ,,dat kan iedereen wel met wat oefenen.” Het resultaat is een gedreven en enthousiaste groep starters barstenvol talent en allemaal delen ze een maatschappelijke drijfveer: dat lokale steentje willen bijdragen.

Blanco

In tegenstelling tot incompany traineeships zoals bij Ahold, waar starters worden opgeleid om in het bedrijf zelf te komen werken, is dat bij Hieroo niet het geval. Geen idee waar iedereen straks terechtkomt, maar dat is ook niet het doel. ,,Het gaat veel meer om de weg ernaartoe en die zo optimaal mogelijk te benutten.” Toch weet een enkeling al wel een beetje waar de weg naartoe leidt. Zo wil iemand graag leiding geven op een dag en wil een ander zich specialiseren in de innovatieve zorg.

Hoewel ze er nu allemaal ‘nog best wel blanco’ instaan, kijken ze allemaal vol vertrouwen naar de toekomst. En is het ene het niet, dan komt er wel weer wat anders op het pad. ,,We zijn niet de generatie die voor altijd bij dezelfde werkgever blijft, het geeft voldoening om zoveel mogelijk uit jezelf te halen en daar hoort juist het wisselen van werkplek bij.”

Het ‘stukje ervaring’ staat mooi op je CV, want dat is natuurlijk ook een belangrijk dingetje. ,,Bedrijven zien dat je heel bewust bezig bent geweest met je ontwikkeling en zullen eerder jou aannemen dan iemand die dat niet heeft gedaan, of net uit de collegebanken is gerold.”

Ballerina, profvoetballer, modeontwerper… Iedereen had vroeger wel een droombaan voor ogen, maar zo’n twee decennia later is dat compleet veranderd. Niemand weet het nu precies. Maar dat hoeft ook niet. Een traineeship heeft eigenlijk wel wat weg van daten, ,,je ontdekt steeds meer wat bij je past, en wat helemaal niet!”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.