Binnenland 20 aug 2018
Leestijd: 2 minuten

Gratis ijsvogel-ijs tere ere van de ‘ijs-ijsvogel’

De verzameling ‘dode dieren met een verhaal’ wordt steeds groter. Na de Domino-mus, de McFlurry-egel en de Verslikvis presenteert het Natuurhistorisch Museum Rotterdam nu de ijs-ijsvogel.

Diepgevroren fladderaar

Net als alle andere opgezette dieren in dit rariteitenkabinet, onderdeel van de vaste expositie, is ook dit diertje op wonderlijke wijze aan zijn einde gekomen. Maar waar de Domino-mus werd doodgeschoten, omdat zij tijdens Domino Day 23.000 dominostenen omgooide, en de McFlurry-egel stikte in – nou ja, de naam zegt het al; stierf de ijs-ijsvogel onder iets natuurlijkere omstandigheden: na een koude nacht werd de vogel diepgevroren teruggevonden in een sloot.

Bijzonder tafereel

Begin maart ging de ‘ijsvogel in ijs’ viral. De 13-jarige Christoph van Ingen ontdekte de fluorescerend blauwe dode vogel in een dichtgevroren sloot achter zijn huis in Oostzaan. Hij maakte foto’s van het bijzondere tafereel en deelde deze online.

Viral

Via social media, websites en kranten ging de ijsvogel de hele wereld over. Dankzij Christoph kon het Natuurhistorisch Museum Rotterdam de ijsvogel in ijs ‘en bloc’ veiligstellen voor de collectie. De vogel is vermoedelijk verzwakt of van honger gestorven onder het ijs terecht gekomen en vastgevroren.

Strenge winter

IJsvogels kunnen, ondanks hun naam, slecht tegen ijs. Als sloten dichtvriezen kunnen ze geen vis meer vangen. Een strenge winter, of zelfs een korte periode met strenge vorst, heeft altijd een groot effect op de ijsvogelpopulatie. Dit jaar zijn de aantallen lokaal zelfs met 80% afgenomen.

Vriesvitrine

Het Natuurhistorisch wil de ijs-ijsvogel zo lang mogelijk bewaren en exposeren in het originele ijs dat hem fataal werd. Met dat doel heeft het museum uitgebreid vriezers getest en een geschikte vriesvitrine gevonden.

-20 graden

Woensdag 22 augustus vanaf 12.00 uur is het zover: dan zal de beroemde ijsvogel in zijn originele ijsblok bij een temperatuur van –20 graden voor het publiek te zien zijn. Hoe lang is onbekend, want het ijs zal hoe dan ook langzaam uitdrogen en doffer worden.

IJsvogel-ijs

Direct na de onthulling schept de IJscoman van Rotterdam gratis ijsvogel-ijs voor museumbezoekers. Zin in een likje? Wees er snel bij, want op is op.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.