Crimineel steeds vaker jonge Amsterdammer
Ze zijn laag opgeleid, kansarm op de arbeidsmarkt en hebben een slecht ontwikkeld geweten. Iemand van het leven beroven kost bij hen maar zo’n 2000 tot 5000 euro. Het zijn de jonge criminelen die steeds vaker gewoon uit Amsterdam komen, die korpschef Pieter-Jaap Aalbersberg zorgen baren.
Het lijkt erop dat er in Amsterdam de afgelopen jaren een verschuiving ontstaat naar meer onzichtbare vormen van criminaliteit. Het gaat hierbij om een vermenging van de boven- en de onderwereld, waarbij het vaak draait om conflicten in de drugshandel. Dit leidt onder meer tot wapenhandel, het witwassen van drugsgeld en liquidaties.
Jonge Amsterdammers
Deze ontwikkelingen baren de driehoek van gemeente, politie en justitie zorgen. Volgens korpschef Pieter-Jaap Aalbersberg verandert de dadergroep. Voorheen pleegden voornamelijk professionele hitmannen uit het buitenland liquidaties, voor bedragen van 50.000 tot 60.000 euro. Nu zijn de daders steeds jonger en komen ze uit eigen stad.
Volgens hoofdofficier van justitie Theo Hofstee vergt het oplossen van deze zwaar georganiseerde misdaad een lange adem. Hij noemde ook de recente schietpartij in het buurthuis in Wittenburg, waarbij de zeventienjarige stagiair Mohammed Bouchikhi onbedoeld om het leven kwam. „De ervaring leert dat een aantal liquidaties na geruime tijd wordt opgelost."
Vorig jaar waren er minder geweldsdoden en liquidaties dan het jaar ervoor. Zeventien personen kwamen door geweld om het leven. In 2016 waren dat er 23. Daarvan bestempelt het OM drie als liquidatie, de helft minder dan het jaar ervoor. Dat betekent volgens de driehoek niet dat de onrust in de Amsterdamse onderwereld is afgenomen, gezien het aantal liquidaties en pogingen daartoe aan het begin van dit jaar.