D66-raadslid Verveen weigert fractie te verlaten
Raadslid Jos Verveen gaat vandaag gewoon als D66-lid in de gemeenteraad van Rotterdam zitten, ook al willen zijn fractiegenoten hem eruit gooien. „Ik ben namens D66 gekozen als volksvertegenwoordiger en laat me niet op een onrechtmatige manier wegzetten. Als D66 mij uit de partij wil gooien en als kandidaat van de lijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen wil schrappen, moeten ze dat maar doen.”
Breekpunt Feyenoord
Enkele weken geleden lieten de vijf collega-fractieleden van D66 Verveen per brief weten niet meer met hem samen te willen werken. Ook mag hij de fractiekamer niet meer in. Aanleiding was een interview in het AD waarin hij fractievoorzitter Samuel Schampers confronteert met het afwimpelen van een voorstel om de gemeente en voetbalclub Feyenoord te behoeden voor een risico van een miljoenenverlies bij de bouw van het nieuwe stadion, Feyenoord City. Het voorstel heeft daardoor nooit de agenda van de gemeenteraad gehaald.
Volgens de advocaat van Verveen, Cornelis van der Sluis, kunnen de vijf leden van de D66-fractie Verveen niet zonder pardon weg sturen omdat zij hem zo kunnen dwingen tegen zijn wil in een bepaald politiek standpunt in te nemen. Terwijl in de gemeentewet geregeld is dat raadsleden ‘zonder last’ in de gemeenteraad zitten. Dat betekent dat ze vrij zijn om te stemmen wat ze willen. Ze hoeven daarvoor aan niemand verantwoording af te leggen.
Lijsttrekker de baas?
Uit een e-mail ( zie hieronder) van lijsttrekker Said Kasmi, die zelf dus geen lid is van de gemeenteraad, die hij drie maanden geleden aan Verveen stuurde, blijkt echter dat de D66-fractie in Rotterdam er hele andere regeltjes op na houdt. Daarin staat namelijk dat leden van de fractie het standpunt van de meerderheid moeten overnemen, ook als ze daar tegen zijn. In de mail staat dat Verveen het daar niet mee eens is en niet van plan is zich hier aan te onderwerpen. Kasmi schrijft ook dat als Verveen afwijkend van de rest van de fractie wil stemmen, hij contact met Kasmi moet opnemen. Kasmi zegt desgevraagd dat de afspraken niet van hem zijn maar van de vijf fractieleden en dat hij deze slechts genotuleerd heeft.
De bewuste mail:
Eerder dit jaar stemde Verveen tegen Feyenoord City, omdat de financiële risico’s volgens hem te groot zijn. De bouwlast voor het nieuwe stadion van 300 miljoen euro is bijvoorbeeld vijf keer zo groot als de tot op heden maximale jaaromzet van de voetbalclub. Voor tegenvallers heeft de voetbalclub geen buffer.
Steun bestuur is cruciaal
De vraag is of Kasmi en de overige vijf fractieleden Verveen aan de ketting mogen leggen. Volgens hoogleraar staatsrecht Wim Voermans van de Universiteit Leiden mogen ze dat proberen maar staat het Verveen vrij anders te stemmen, omdat zij zijn raadslidmaatschap niet af kunnen nemen en hij zich kan afsplitsen. Anders dan Verveens advocaat denkt hij dat ze Verveen wel uit de fractie kunnen zetten. Maar alleen als de partij dat steunt. Tot op heden hebben het landelijk bestuur en het afdelingsbestuur de verantwoordelijkheid daarvoor steeds op elkaar afgeschoven, en uiteindelijk gezegd dat dit een besluit van de vijf fractieleden zelf betreft waarbij zij als besturen niet betrokken geweest zijn. Tegelijkertijd verzetten ze zich er op geen enkele manier tegen. De leden van D66 Rotterdam zijn niet geraadpleegd. Dus in hoeverre er nu sprake is van steun van de partij aan het besluit van de vijf fractieleden is niet honderd procent duidelijk.
De afspraak in Kasmi’s e-mail om Verveen aan de fractiediscipline te onderwerpen is volgens hoogleraar Voermans „juridisch van nul en generlei waarde”, en „druist in tegen het vrije mandaat van volksvertegenwoordigers”.
Lucette Mascini