Amsterdam op het dak uit z’n dak
Het zit wel goed met en op die Amsterdamse daken. Vrijdag is zelfs een heus rooftop festival en hotel tot particulier gaat lekker op de top.
Daar bovenop het dak
Het had het vervolgnummer van Ramses Shaffy kunnen zijn: klim omhoog Sammy, klim omhoog en chill ‘m maar lekker op dat dak. Ja, het zit goed met en op die Amsterdamse daken en ze winnen aan terrein. Er komen er steeds meer bij, zowel particulier als bij hotels, bedrijven en dergelijke, maar ook de invulling wordt ludieker. Zo heeft het Volkshotel jacuzzi’s, kun je bij het W-hotel een plons in hun pool nemen, was het dak van NEMO afgelopen maand nog het toneel voor een openluchtbios en kon je bij Floor 17 op 85 meter hoogte eerder al jeu de boulen, curling spelen en kamperen onder de sterrenhemel.
Uitzichten…
,,Ik denk dat het de uitzichten zijn”, mijmert Jesse Jorg over de aantrekkingskracht van daken. ,,Die zijn eigenlijk altijd heel erg tof.” Hij is creatief stadmaker bij We The City en medeorganisator van ROEF. Jorg maakt de vergelijking met het in bomen klimmen toen je klein was, ,,jij kon alle mensen zien vanuit de boom, maar zij zagen jou niet, dat gaf zo’n gek leuk gevoel.” Het heeft ook wel iets evolutionair, denkt hij. Behalve natuurlijk in het geval van hoogtevrees of wanneer er geen balustrade hangt, geeft bovenop een dak staan, een veilig gevoel, ,,je hebt overzicht over alles.” Wat hij zelf het mooiste aan het fenomeen dak vindt, naast ‘de wind door je haren en zon op je bol’, zijn de gedempte geluiden. Een verademing midden in de stad, ,,je hoort daarboven een soort van fijn zwoel geroezemoesje, niet meer dan dat.”
Klassieker
Op het dak zie je plotsklaps van alles dat je nooit eerder zag, beaamt hij. ,,Vooral de binnentuinen die je van de buitenkant niet verwacht, dat zijn echt groene pareltjes hartje stad.” Zijn persoonlijke stadsdakjuweel is het dak van NEMO, dat ontworpen werd als een stadsplein (piazza), omdat dat nog miste in de stad, volgens de Italiaanse architect. ,,Het is een klassieker van vanjewelste, maar het blijft indrukwekkend.”
Vis op het dak
Een nieuwe aanwinst in het daklandschap, is hotel QO Amsterdam dat in oktober opent, maar op ROEF al een kijkje op een van de hoogste daken van Amsterdam en ‘waarschijnlijk duurzaamste van Europa’ geeft. Ze hebben een eigen kas en een vijver waarin roodbaars wordt gekweekt en ook nog eens een eindeloos uitzicht over zelfs het IJsselmeer, ,,je kunt daar de bootjes gewoon zien varen, hoe tof is dat?”
Pioniers
Zelf heeft de bevlogen ondernemer geen dakterras, maar mocht hij ooit de beschikking hebben over een héél groot dak, dan weet-ie al wel wat hij er mee zou doen. Een rooftop camping beginnen, of een park planten, ,,dan kun je zeggen: ik woon onder het park.” Er is in elk geval nog een ongerepte wereld in de hoogte te ontdekken hier in Amsterdam, ,,daken hebben torenhoge potentie.” Een nog onontdekte dakjungle waar je van alles mee kunt, ,,dus pioniers, let’s go!
Dakdokter Friso
Iemand die de afgelopen jaren al ontelbare keren op de Amsterdamse daken heeft gestaan, is Friso Klapwijk. Hij is directeur van De Dakdokters, de organisatie die het liefst alle daken omtovert tot stadstuinen. Van het woord dakterras gruwelt hij een beetje, ,,dan zie ik zo’n houten bak met een hekje eromheen voor me.” Al zeven jaar maken De Dakdokters daktuinen in alle soorten en maten en verzinnen ‘extreme invullingen’ om het dak zo groen en mooi mogelijk te maken. Vijvers, een park, een moestuintje. Of zelfs kippen en ‘bijna alles eetbaar’, zoals bij co-workspace B. Amsterdam, een van zijn favoriete stadsdaken.
In het park
Op de Antonio Vivaldistraat zit niet een dakterras of een daktuin, maar een heel dakpark van 2000 m2, bovenop een kantoor. Of mensen hun hondje mogen uitlaten of in de pauze kunnen oefenen voor de marathon, weet hij niet (,,zou wel gemakkelijk kunnen”), ,,maar je kunt rustig meerdere achtjes op het dak lopen en het gevoel hebben in het park te zijn.”
Gezond
Welk dak hij flink onder handen zou willen nemen? Een diepe zucht, zo veel eigenlijk, maar vooruit. ,,Ik zou het dak van een ziekenhuis helemaal willen omtoveren tot een supermooie groene plek, zodat iedereen die daar ligt altijd een gezond uitzicht heeft.” Een healing environment, ,,de natuur moet veel meer worden gebruikt, het werkt echt.”
NEST
De afgelopen jaren hebben ze honderden saaie zwarte daken getransformeerd tot (moes)tuinen, parken en alles ertussenin. Een daktuin die ‘ongelooflijk goed is gelukt’ en waar hij zelf ook graag komt, is Dakterras NEST. Van grinddak naar stadsparadijs vol bamboe, kruiden en natuurlijk veel groen, tussen de hoge gebouwen, ,,Dat is zo’n fijn plekje. Ik ga er weleens zitten om te kijken naar de reacties van mensen die boven komen.” Nee, hij gaat daarna niet snel naar ze toe om te zeggen dat De Dakdokters dat hebben gemaakt, lacht hij, ,,maar ik dénk het wel!”
Dak eraf tijdens ROEF!
Vrijdag worden de daken flink in het zonnetje gezet tijdens ROEF, het rooftop festival op vijftien Amsterdamse daken, waarbij je de stad ineens van een heel andere kant ziet. Waar het zich in 2016 alleen in Oost afspeelde, kun je nu van dak tot dak hoppen bij vijftien rooftops verspreid door de hele stad. Tuur vanaf de 22ste verdieping van het nog te openen QO Hotel naar de bootjes op het IJsselmeer, dans op dak van Nemo op de Wicked Jazz Sounds DJ’s, luister bij Spring House naar hoe de geluiden van het spoor worden gemixt met muziek. Op het bonsai dak van Time & Style is saké in overvloed en verruil Japan voor Spanje bij NEST, waar de sangria rijkelijk vloeit. Op Roefamsterdam.nl lees je precies waar en hoe het dak eraf gaat.