Baas Club Vie: Politie vroeg geen camerabeelden op
De politie is pas anderhalf jaar nadat de eerste melding van verkrachting na een bezoek aan Club Vie binnen kwam camerabeelden gaan opvragen waaruit blijkt wat er tijdens het vertrek van het slachtoffer gebeurd is. Dat betekent dat het meeste bewijs dat mogelijke daders de club bezocht hebben, vernietigd is. Dat zegt de eigenaar van de club, Tony Carbonaro.
Gisteren maakte de rechter bekend dat Carbonaro de club per direct weer mag openen. Burgemeester Aboutaleb had hem drie maanden sluiting opgelegd na een reeks van elf meldingen van aanranding en verkrachting tussen januari 2017 en augustus 2017. De slachtoffers waren allemaal kort daarvoor langs geweest bij Club Vie. Dat staat in de rapportage van de gemeente op grond waarvan de burgemeester de club wilde sluiten.
Geen bewijs
Kritiek van de rechter is dat de gemeente geen bewijs heeft waaruit blijkt dat de slachtoffers in Club Vie gedrogeerd zijn en dat ze bewust door de daders naar buiten gelokt zijn waarna ze hen aanrandden of verkrachtten.
Zo bleek niet uit de rapportage van de gemeente wanneer de incidenten exact plaats gevonden hadden en ontbraken processen verbaal van de politie waardoor onduidelijk is wat er nu precies gebeurd is.
Van de laatste melding voorafgaand aan de sluiting – volgens de advocaat van de gemeente een zwaar zedenmisdrijf op 23 juli bij Club Vie – ontbreekt de beschrijving in zijn geheel. „Ik heb geen idee wat er gebeurd is", zegt Carbonaro. „Dat hebben ze mij niet verteld."
Carbonaro heeft 25 camera’s rondom zijn etablissement aan de Boompjes in het centrum van de stad hangen. Maar beelden daarvan heeft de politie pas in juli opgevraagd, zegt Carbonaro.
Dat betekent dat er geen bewijs van camerabeelden meer terug te vinden is van de incidenten die zijn gerapporteerd van januari 2016 tot en met juni 2017. „Een gemiste kans”, zegt Carbonaro. „Ik ben elk weekend in de club, ik ken de meeste mensen wel van gezicht en kan makkelijk aan namen en telefoonnummers komen van de mensen die de politie op de camerabeelden selecteert. Als ik de mensen niet herken, heb ik medewerkers die ze wel herkennen. Ik help de politie altijd bij opsporing als ze dat vragen bij opstootjes bijvoorbeeld. Dat zou ik nu ook gedaan hebben. Ik wil dat iedereen hier veilig kan uitgaan.”
Camera’s in de club
Schrijnend vindt hij het dat de politie hem pas in april van dit jaar confronteerde met een reeks van acht aanrandingen en verkrachtingen van jonge vrouwen nadat ze zijn club bezocht hebben. Nu hij daarvan op de hoogte gesteld is, hangt hij zes camera’s op binnen in de club. Als hij het eerder geweten had, had hij de camera’s ook eerder opgehangen, zegt zijn advocaat mr. Ilonka Kamans.
„Het verwijt is dat er mannen rondlopen die drugs in de drankjes van jonge vrouwen doen om ze later naar buiten te lokken en ze ergens te verkrachten. Als hij eerder camera’s had opgehangen, had je kunnen controleren wat er gebeurd was binnen in de club zelf. Dat kan nu niet. Wie weet zijn er dingen gebeurd die ze hadden kunnen voorkomen als ze hadden geweten dat dit speelde.„ Ook vindt Kamans het onbegrijpelijk dat de politie geen camerabeelden van de club opgevraagd heeft direct nadat de incidenten gemeld zijn. „Camera’s zijn de stille getuigen van elk misdrijf. Dat weet iedereen.„
‘Dadergroep actief’
Nu is het te laat, zegt Carbonaro. ‘De computer slaat de beelden op maar wist ze twee weken later weer. Alleen de beelden van vorige maand die de politie heeft opgevraagd en van een incident in mei 2016 toen een filmpje de ronde deed via Whatsapp zij nog beschikbaar. Op dat filmpje is te zien dat een jongen seks heeft met een meisje dat slap en vrijwel bewegingloos op de stoep van het Haringvliet ligt. Het is niet te zien of dit verkrachting betreft terwijl zij dronken of gedrogeerd is of dat zij vrijwillig seks met de man heeft. Opmerkelijk is dat er drie mannen omheen staan van wie er eentje ‘filmen, filmen’ roept. De vrouw maakt kreungeluiden en is dus bij bewustzijn. Het kan zijn dat de geluiden duiden op weerstand.
Carbonaro zegt dat hij van de avond voorafgaand aan dit incident in mei 2016 beelden van de camera bij de ingang van de club aan de politie afgestaan heeft en dat hij de man herkent als een bezoeker van Club Vie. „Iemand van Surinaamse of Antilliaanse komaf. Hij kwam vaak met iemand die precies op hem lijkt, een broer of zo.„ Na het incident heeft Carbonaro deze man niet meer in de club gezien, zegt hij. „Misschien heeft de politie hem opgepakt.„
Medewerkers van Club Vie zeggen dat ze van de politie gehoord hebben dat er mogelijk een dadergroep actief is geweest in Club Vie die jonge vrouwen drogeerde door drugs in hun drankje te doen waarna ze hen een auto in lokten, naar een woning brachten waar ze de vrouwen verkrachtten, soms mogelijk in een groep. Uit de meldingen in de rapportage van de gemeente blijkt dat dit zeven keer gebeurd zou zijn: in januari en mei 2016 en in januari, maart (twee keer), in juni en in juli van dit jaar.
De politie geeft geen commentaar en zegt dat ‘alle meldingen in onderzoek of onderzocht zijn’.