Voor vier bier per maand nooit meer fietsgezeik
Heb jij al een blauwe band? Voor vier speciaalbier per maand nooit meer gezeik met je stalen ros en/of (ongewild) worden genaaid door je fietsenmaker. Met de Swapfiets ben je verzekerd van altijd een goed werkende tweewieler, al zit er geen achteropje op. Maar dat is expres gedaan.
Fuck!
Fuck, m’n fiets is gejat! / Damn, een lekke band / Shiiiit… weer m’n ketting eraf. Zomaar drie van de uitroepen die menig fietser, zeker in Amsterdam waar het glas op straat elke week lijkt te vermenigvuldigen en de handen van fietsdieven nog altijd heel losjes zijn, regelmatig uitroept. Dat moet anders kunnen, dachten drie vrienden na de zoveelste (individuele) fietspech. Richard Burger, Martijn Obers en Dirk de Bruijn kennen elkaar van hun studententijd in Delft, sloegen de technische handen ineen en bedachten Swapfiets: voor 15 euro per maand krijg je een spiksplinternieuwe fiets waar je nooit meer zorgen over hebt, herkenbaar aan de blauwe voorband.
‘Normaal gebruik’
Het fietsabonnement is te vergelijken met Spotify: zolang je betaalt, kun je gebruikmaken van hun diensten en je kunt de service op elk moment stoppen. ,,Lekke band? App, bel of mail ons of stuur een bericht op Facebook en wij komen meteen naar je toe.” Alle fietspech die je ‘bij normaal gebruik’ ondervindt, wordt meteen verholpen door hun team, legt Steven Uitentuis uit, co-founder, goede vriend van de drie Swapfietsboys en leidinggevende. Nee, met drie man op de fiets ‘s nachts over de tramrails capriolen uithalend op Leidseplein met als gevolg een lekke band, valt daar niet onder. Kan trouwens ook niet, want niet geheel toevallig is er geen achteropje. En de stadsfiets gebruiken als mountainbike en door de Ardennen scheuren resulterend in de ketting eraf, raadt-ie ook af. ,,Maar verder fixen we bijna alles of swappen we ‘m om voor een ander.”
Eerstejaars
Delft was de allereerste Swapfieststad en daar ‘struikel je nu echt over de blauwe banden’, weet Steven. ,,Meer dan een derde van alle eerstejaars heeft een fiets van ons.” Zeker met de Intree-week in zicht eind augustus, verwacht hij dat het ook in fietsstad Amsterdam een groot succes gaat worden. Eerstejaarsstudenten hoeven hun ‘thuisthuis-fiets’ niet mee te sjouwen of achter een nieuwe fiets aan, ,,wij regelen het voor ze, ze hebben al genoeg andere dingen aan hun hoofd.” De grote wens van team Swapfiets? Dat in alle grote(re) steden minimaal één blauwe band per fietsenrek staat en ze fietsen de goede kant op, dit jaar nog volgen vier andere Swapfietssteden, waaronder Maastricht en Enschede.
Aah… Op die fiets!
Amsterdamse Farrah mag als eerste Amsterdammer een ritje maken op de blinkende fiets. Na wat droog oefenen -alles voor de perfecte foto’s en film-, ontkurkt Team Swapfiets de champagne en schiet een achttal confettikanonnen af, waardoor Farrah met champagnevlekken op haar denimoutfit, die overigens perfect past bij de blauwe banden, en rode en blauwe snippers in het haar op het zadel zit. Ze haalt lachend haar schouders op, want de fiets is goed bevallen, ,,het was alsof ik op wolkjes reed en nee, dit hoefde ik echt niet te zeggen, hoor!”