Donna van der Kolk
Donna van der Kolk Binnenland 17 feb 2017
Leestijd: 1 minuut

Sterke daling inbraken, straatroven en overvallen

Het aantal straatroven, overvallen en woninginbraken is sinds 2012 sterk gedaald. Dat meldt de gemeente Rotterdam donderdag.

Sinds dat jaar werkt de gemeente samen met de politie, het Openbaar Ministerie, zorgpartners, woningcorporaties en de reclassering om deze zogeheten High Impact Crimes, die grote gevolgen voor de slachtoffers en samenleving hebben, intensief aan te pakken.

Deze aanpak blijkt te werken, want het aantal woninginbraken in Rotterdam daalde sinds 2012 met 35 procent, straatroven met 52 procent en het aantal overvallen met 48 procent.

Infographic: Gemeente Rotterdam

Mooi resultaat

„Een mooi resultaat”, vindt burgemeester Aboutaleb. „Maar elke overval, elke woninginbraak is er een te veel. Dit soort criminaliteit heeft enorme impact op de slachtoffers en de maatschappij. We blijven daarom onze aanpak voortzetten.”

Zo spreekt de gemeente van ‘innovatieve maatregelen’ om de ‘harde kern’ van High Impact Crimes terug te dringen, zoals geluidsalarmen en bodycams voor (maaltijd)bezorgers ter preventie van overvallen. Daarnaast wil de gemeente extra inzetten op de persoons- en gezinsgerichte aanpak, omdat de leeftijd van de HIC-plegers daalt.

Hotspots

Opvallend aan de cijfers is dat in Tarwewijk het aantal woninginbraken vorig jaar juist is gestegen ten opzichte van 2015. Daarom is de wijk benoemd tot ‘hotspot’. In hotspots wordt extra ingezet op het voorkomen van woninginbraken. Andere hotspots zijn Vreewijk, Bloemhof, Pendrecht, Zevenkamp en Bospolder-Tussendijken. Omdat de inbraakcijfers veel lager zijn in wijken waar het hang-en sluitwerk is verbeterd, wordt dit de komende twee jaar voortgezet in de hotspots. De gemeente heeft 450.000 euro gereserveerd voor maatregelen om inbraken in deze wijken te voorkomen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.