HvA start kanaal met studenten-YouTubeteam
De Hogeschool van Amsterdam (HvA) gaat vanaf maandag van start met een zogeheten HvA-YouTube Studententeam. Het kanaal bevat items die worden gemaakt door jongeren. Op deze manier wil de onderwijsinstelling jongeren bereiken.
Zes dagen per week deelt het HvA-Youtube Studententeam video’s over het studentenleven en alles wat zich op en rond de Hogeschool van Amsterdam afspeelt. De filmploeg bestaat uit zes eerste- en tweedejaars HvA-studenten die voor het project werden geselecteerd op onder meer creativiteit, motivatie en betrokkenheidheid.
Onder de YouTubers is de 19-jarige Joey van der Peet, tweedejaarsstudente Ergotherapie. „Filmen en fotografie zijn altijd al mijn passie geweest”, vertelt ze. „Toen ik het idee zag, twijfelde ik geen moment en heb ik mij direct aangemeld.”
Content
De Youtuber-in-spé is voor het project speciaal getraind in vloggen, het gebruik van de camera en het zelf monteren van filmpjes. Ze deelt samen met haar collega’s van maandag tot en met zaterdag, ieder op een vaste dag, een video, waarbij Joey de vrijdag voor haar rekening neemt.
De content voor het kanaal wordt door de studenten zelf bedacht. Speciaal voor Metro-lezers licht Joey alvast een tipje van de sluier op: „We maken filmpjes die vallen binnen één van de vier thema’s, zoals ‘Een studie kiezen’, ‘Studeren in Amsterdam’, ‘HvA in de spotlight’ en ‘Challenges’”, vertelt ze enthousiast. „Zo zijn er video’s over ‘de beste studieplekken in Amsterdam’ en lopen we dagen mee met verschillende personen.”
Snappers
De inzet van YouTube past in de strategie van de Amsterdamse hogeschool om met behulp van populaire (social) media kanalen huidige en toekomstige studenten te bereiken. Sinds april 2016 zijn een aantal studenten al actief op Snapchat. De zogeheten ‘HvA-snappers’ maken gedurende een dag met korte filmpjes of foto’s een verhaal van zijn of haar opleiding. Doordat de YouTubers zowel HvA-studenten als leeftijdgenoten zijn, is de verwachting dat (toekomstige) studenten van de HvA zich goed kunnen identificeren met de makers van de filmpjes.
De HvA is niet de eerste onderwijsinstelling die gebruik maakt van studenten voor communicatiedoeleinden: vorig jaar lanceerde InHolland al vloggers om scholieren een completer beeld te kunnen geven van het hoger onderwijs.
Reaguurders
Over negatieve ‘reaguurders’ maakt Joey zich geen zorgen. „Er zullen ongetwijfeld negatieve reacties komen, aangezien iedereen anoniem iets kan achterlaten. Maar zelf heb ik daar een beetje schijt aan. We maken content voor de mensen die dat kunnen waarderen en zo niet, dat is dan jammer.” Ze zwijgt even. Dan, lachend: „Mijn vriend heeft ook een YouTube-kanaal, dus het wordt een flinke strijd wie de meeste abonnees kan krijgen, haha. Kom maar op!”