Stichting Ambulance Wens krijgt internationale prijs
Het begon met een spontane actie een kleine tien jaar geleden die inmiddels is uitgegroeid tot een stichting met 240 vrijwilligers die 1700 wensen van terminaal zieke patiënten per jaar vervullen. De Stichting Ambulance Wens van voormalig ambulancebroeder Kees Veldboer krijgt zelfs internationale waardering voor het werk, want maandag ontving hij de Outlook Inspirations Award van de BBC.
„Ik ben een jaar geleden geïnterviewd door de BBC en dat leverde ontzettend veel reacties wereldwijd op”, vertelt Veldboer. „Toen kreeg ik te horen dat ik op een lijst stond van 50 meest inspirerende mensen wereldwijd, die de omroep samenstelt. Ik moest er rekening mee houden dat ik eventueel naar Londen moest voor de uitreiking. Twee weken terug ging de telefoon en werd mij verteld dat ik tot de laatste drie was doorgedrongen. Dat je dan uiteindelijk wint, is echt een enorme eer. Ik werd als een soort wereldster ontvangen.”
De als nuchter bekend staande Veldboer had het tijdens de uitreiking van de prijs wel even zwaar. „Een van onze vrijwilligers kwam in beeld tijdens een filmpje. Zij is een vroegere collega van mij geweest en iemand die zich altijd voor anderen wegcijfert. Zelfs toen ze zelf werd getroffen door kanker en hulp kreeg van de thuiszorg, stond ze voor anderen klaar. Toen ze in het filmpje zei dat juist ik iemand ben die dag en nacht voor anderen klaar sta, kwam er wel emotie los.”
Wens van zeeman
Het idee voor een stichting ontstond in 2006. Veldboer moest een zeeman die terminaal ziek was overbrengen van het ene naar het andere ziekenhuis in Rotterdam „Omdat we wat tijd over hadden, stopten we even bij het water. De man begon te vertellen dat hij altijd heeft gevaren en dat hij dat graag nog een keer zou doen, maar niet meer kon.” Veldboer noteerde het nummer van de man en zoon en belde met de Spido om een vaart te regelen. „Ik kon een ambulance lenen van de ambulancedienst en ging in mijn vrije tijd met die man varen. Hoewel hij doodziek was, leefde de man helemaal op.”
Dat inspireerde hem tot het oprichten van een stichting. „In het begin deed ik dat naast mijn baan, maar na 2,5 jaar heb ik ontslag genomen.” Nu, bijna tien jaar later, rijden er zes ambulances rond die wensen vervullen. „En niet alleen hier. Ook in Zweden, Engeland, Duitsland, België en zelfs Ecuador. Daar ben ik best trots op.” En het tienjarig jubileum wordt op 3 april groots gevierd in Carré. „Met Nederlandse artiesten, onze vrijwilligers en terminale patiënten.”
Omstandigheden
Het lukt bijna altijd om een wens te vervullen. „Soms kan het niet bij een concert, maar veel kan wel”, aldus Veldboer. „We hebben een keer een pasgeboren baby met moeder met spoed van Leiden naar Groningen gebracht. Daar lag de oma van de baby op sterven. Toen wij binnenkwamen met de moeder en baby, kon ze nog net zeggen hoe mooi de baby was en blies toen haar laatste adem uit.” Ook willen veel terminale voetbalfans nog eenmaal een wedstrijd bijwonen. „Dat lukt bij Ajax en PSV heel goed. Als we een paar dagen van tevoren bellen, kunnen we altijd terecht. Helaas is dat bij Feyenoord niet zo en moeten we mensen vaak teleurstellen.”