Iris Hermans
Iris Hermans Binnenland 27 jan 2016
Leestijd: 3 minuten

Halal kipketen verovert Amsterdam (en Nederland)

Jong fastfoodrestaurant verovert Amsterdam én de rest van Nederland met de sappigste kipstukken en beste burgers. Allemaal halal.

Kiplekker

Nog maar een jaar is ‘ie open, maar Halal Fried Chicken gaat als een raket. Met de flagshipstore op de Burgemeester de Vlugtlaan en een tweede vestiging in Noord, wordt op 26 februari de derde geopend op Plein 40-45, met een compleet speelparadijs (voor kinderen) en een HFC-café, alcoholvrij uiteraard. „Het gaat inderdaad best lekker”, beaamt mede-eigenaar Erkan Duran bescheiden. Kiplekker, want de keten ‘goes abroad’: In maart volgt de eerste Rotterdamse vestiging en in de loop van het jaar een volgende in Utrecht.

https://www.facebook.com/halalfriedchicken.netherlands/posts/477937165723804:0

nbsp;

Ook veel niet-moslims

Op de achtergrond klinken Arabische klanken afgewisseld met Turkse hitjes en aan de wand een behang met een druk Arabisch patroon. Scholieren hebben hun kleffe boterhammetjes weggegooid en verorberen een kipburger. Of kipwrap, zoals Farah en Ouafa. Ze zijn het ROC ontvlucht om hun tanden eens in een goed stukje ritueel geslachte kip te zetten. „De schoolkantine heeft ook zogenaamd halal eten, maar daar zetten we onze vraagtekens bij.” Dus komen ze hier zeker een keer per week, „het is gewoon chill.” Net als de meeste vrouwen hier, dragen ze een hoofddoek, „maar er komen ook veel niet-moslims”, weet Duran, die een emmer vol chickenwings uitnodigend op tafel zet. „HFC is voor iedereen, onze klanten komen overal vandaan.” Van Oud-Zuid tot Marokko en Afghanistan. „Zelfs uit Eindhoven.”

Enorme rijen

Samen met compagnons Ali Kaynak en Zeki Dilek, alle drie Amsterdammers met Turkse roots, zag hij een gat in de fastfoodmarkt: halal vlees, dat verkoopt KFC of McDonalds tenslotte niet. De populaire menu’s van deze ketens staken ze in een halal jasje, er werd gebroed op de naam en op 28 december 2014 openden de deuren van de allereerste HFC. „Dagenlang stonden er enorme rijen voor de deur”, herinnert de ondernemer, die tot een paar jaar geleden nog in de taxi’s zat, nog goed. „Iedereen wilde het proeven.” Druk is het nog elke dag, vooral van vier tot acht gaan de kip en burgers als warme broodjes over de toonbank, „en in het weekend de hele dag door.”

Ramadan Special 8, 95 euro

De bestsellers zijn de chickenburger en de hot wings, waar hij zelf ook gek op is. Tien vleugels per week eet hij, „en soms wel meer, ze zijn verslavend.” Tijdens de Ramadan gelden speciale regels: ze zijn tot drie uur ’s nachts open en verkopen, wanneer de zon onder is, alleen de Ramadan Special. Omdat het dan zo druk is dat er niet tegenop te frituren valt, serveren ze een van tevoren samengesteld menu voor 8, 95 euro. Afgelopen jaar werden de lege magen royaal gevuld met dadels, kippensoep en hot wings, „een extra lekker menu, we zijn nu al aan het nadenken over dit jaar.”

Rode H

Dat dromen uit kunnen komen, daar is de halal ondernemer het levende bewijs van. Hij droomde altijd al van een eigen restaurant, „maar dit succes heeft mijn verwachtingen overtroffen.” Hij heeft nog een droom. Zijn kinderen die langs de snelwegen Halal Fried Chicken’s bouwen. De rode H over een paar jaar naast de gele M… Hij pakt nog een hete vleugel uit de emmer. „Waarom ook niet?”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.