Van der Laan: ‘Openheid gaat vaak boven politiek’
Deze week spreekt de gemeenteraad over het collegevoorstel om een samenwerking met Tel Aviv en Ramallah op te bouwen. In de voorbereiding leerde ik de ambassadeur van Israël kennen, en de vertegenwoordiger van de Palestijnse gebieden. Beiden zijn heel enthousiast omdat we elkaar verder kunnen helpen, op economisch maar ook op maatschappelijk gebied. Tel Aviv is na Silicon Valley dé start-up stad. En Ramallah is net als Amsterdam een stad met een diverse bevolking en veel ICT-experts.
Het is een kans omdat Amsterdam van oudsher kennis uitwisselt en handel drijft met steden over de hele wereld. Daar komt nog iets bij. Amsterdam trekt niet alleen de wereld in, de wereld komt ook naar Amsterdam. In een gemengde stad als de onze leiden conflicten elders soms tot spanningen hier. Dat zagen we vorige zomer, toen het geweld oplaaide in het Midden-Oosten, en in Amsterdam de ene week een pro-Israël demonstratie plaatsvond, en de andere week een pro-Gaza demonstratie.
Sinds die demonstraties van vorige zomer voeren we met een groep Amsterdamse joden en moslims regelmatig gesprekken hierover. Hoewel – of juist omdat – de gesprekken niet altijd makkelijk zijn, ben ik hen gaan bewonderen. Ze proberen zich in te leven in een wereld die soms mijlenver van hen afstaat (en vaak, na beter luisteren, toch dichterbij lijkt dan verwacht). En daarmee zijn ze een voorbeeld voor ons allemaal. Dat is een bijkomende reden om naar beide steden te gaan: we willen recht doen aan zowel de Amsterdammers die zich verbonden voelen met het Joodse volk, als degenen die zich verbonden voelen met de Palestijnen.
Ten slotte: we houden doorgaans de inwoners en bestuurders van bevriende steden als Beijing, Mumbai en San Francisco niet verantwoordelijk voor het beleid van China, India en Amerika, en dat geldt hier evenmin. Dat laat overigens onverlet dat mensenrechten altijd op de agenda staan tijdens dit soort bezoeken. We geloven in de kracht van steden, als plaatsen waar openheid en pragmatisme vaak boven politiek gaan. En we zijn benieuwd naar Tel Aviv als start-up city en naar Ramallah, een diverse Palestijnse stad met een christelijke burgemeester.
PS Die Israëlische ambassadeur en de vertegenwoordiger van de Palestijnse gebieden blijken tot mijn genoegen heel goed bevriend met elkaar.