Lucette Mascini
Lucette Mascini Binnenland 4 jun 2015
Leestijd: 2 minuten

Hangtuig sloopt wijkgebouw, bange bewoners vluchten

De ramen van buurthuis D.E.S. 76 in Feijenoord zijn dichtgespijkerd. Binnen is het pikdonker. Maar omdat er nog een peertje aankan dat licht geeft, is te zien dat de ruiten van binnen verbrijzeld zijn. De barsten hebben de vorm van een spinnenweb en worden met gel bij elkaar gehouden.

„We moesten ze om de week vervangen”, zegt de bewoner die naar het Stichtseplein toegekomen is om te vertellen hoe hij geleden heeft onder de terreur van een groep hangjongeren.

Zelf is hij verhuisd naar een andere buurt. Hij kon er niet meer tegen.

In de fik gestoken

Het kunstgras op het speelpleintje is in de fik gestoken. Hij wijst een verschroeide plek aan. „Dat is vorige maand gebeurd.”

Lees ook: Hangjongeren teisteren bewoners van IJsselmonde

Een kabelkastje van KPN hebben ze afgebrand. De korf van een korfbalpaal op het pleintje is eraf gesloopt.

Gemeente betaalt al die nieuwe ruiten

De wijkvereniging aan het Stichtseplein wordt nu al twee jaar geterroriseerd, zegt hij, en niemand die er wat aan doet. „De politie niet. De deelgemeente niet. De gemeente niet. Terwijl die al die nieuwe ruiten moet betalen. Van ons belastinggeld!”

De oorzaak van de terreur is volgens de wijkbewoner – die per se anoniem wil blijven omdat hij bang is voor mishandeling – dat de hangjongeren van de macht in de buurt willen hebben. „Ze noemen een huurder van mijn vorige huis hoer. Die vrouw is 58 jaar.”

Haatbaarden

Haatbaarden, noemt hij de Marokkaanse buren. Haatjurken. „De islamisering heeft hier echt toegeslagen. Dit is waar Geert Wilders voor heeft gewaarschuwd.”

Lees ook: Omdat Geert Wilders het zegt

Met een groep van 30 wijkbewoners heeft hij besloten om het hogerop te zoeken. Met een paar van hen is hij naar de fractie van Leefbaar Rotterdam gestapt, die wil dat het stadsbestuur gaat ingrijpen.

Aangiftes van vandalisme

Raadslid Ingeborg Hoogveld wil van het stadsbestuur weten wat de gemeente en de politie nu eigenlijk gedaan hebben met de aangiftes van vandalisme van de buurtbewoners.

Sommige wijkbewoners hebben ander huis toegewezen gekregen omdat ze bedreigd werden. De verhuizing bleek de enige oplossing. Een andere bewoner heeft permanente beveiliging van de politie.

‘Geen commentaar’

De directeur van de gebiedscommissie Vincent Florijn wil niets kwijt over de terreursituatie. Ook welzijnswerker Peter Steenbergen van de organisatie ‘Thuis op Straat’ in Hillesluis – de wijk waarin het Stichtseplein ligt – wil op geen enkele manier uitspraken doen over de jongeren.

Lees ook: Patsercontrole uitgerold naar wijken zoals Hillesluis

Hij wil niet eens zeggen of hij bekend is met de problemen van de leden van de wijkvereniging. „Alleen de voorzitter van de gebiedscommissie en de stadsmarinier mogen hier iets over zeggen."

Zij waren echter niet bereikbaar voor commentaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.