Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Nieuws 15 sep 2024
Leestijd: 2 minuten

GGD: ‘Bezuinigingsplannen kabinet bedreigen gezondheid en veiligheid inwoners Nederland’

Door de bezuinigingsplannen van het kabinet kan Nederland niet goed worden voorbereid op een nieuwe pandemie. De gezondheid en veiligheid van iedereen wordt daarmee in gevaar gebracht. Dat stelt GGD GHOR Nederland. 

De koepelorganisatie van GGD’en noemt de bezuinigingsplannen van het kabinet ‘onverantwoord’. „Dit is niet alleen onverantwoord, maar ook onuitlegbaar direct na een pandemie waaruit bleek dat Nederland niet voldoende was voorbereid.” 

‘Onverantwoorde besparing op gezondheid’

Voorzitter van GGD GHOR Nederland André Rouvoet vergelijkt de bezuinigingen met het slopen van de dijken terwijl er storm op komst is. „Met een structurele bezuiniging van 300 miljoen euro op pandemische paraatheid zal Nederland niet voorbereid zijn op zeer ernstige, reële gezondheidsdreigingen die op ons afkomen”, zegt hij. „Het is onuitlegbaar dat het kabinet, na de lessen van de coronapandemie, tóch kiest voor deze onverantwoorde besparing op onze gezondheid en veiligheid.”

De koepelorganisatie verwacht dat personeel dat sinds de coronapandemie is aangenomen weer moet worden weggestuurd. Veel kennis en kunde gaat dan verloren en er kan niet adequaat gereageerd worden op nieuwe infectieziektedreigingen, waarschuwt de organisatie.

Informatie over infectieziekten onder druk door bezuinigingen

Ook denkt de GGD GHOR dat een goed informatievoorzieningssysteem onder druk komt te staan door de bezuinigingen waardoor er regionaal en landelijk geen goede informatie beschikbaar is over infectieziekten, terwijl dit volgens de organisatie juist essentieel is. 

Want dat er een nieuwe pandemie uitbreekt, is geen kwestie van óf, maar wannéér, zo benadrukt de GGD vandaag in een persbericht. „We lezen nu in de kranten al over allerlei dreigingen zoals de vogelgriep, mpox, dengue en mazelenuitbraken, en we zullen in de nabije toekomst meer virusuitbraken mee gaan maken, met alle grootschalige gezondheidsrisico’s van dien.”

Al in 2022 concludeerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid dat de overheid niet goed voorbereid was op de coronacrisis. Afgelopen juli trok de raad aan de bel over de voorgenomen bezuinigingen. „Die staan haaks op de lessen die uit de coronacrisis getrokken zijn.”

Noodweer in Europa: Oostenrijk roept rampgebied uit, een persoon in Polen verdronken

Kijkt jouw kat ook altijd chagrijnig? Dit is waarom

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties