Corona-app wordt niet verplicht gesteld
De corona-app die het kabinet in de nabije toekomst wil introduceren, zal niet verplicht worden. Dit meldde Mark Rutte vrijdag na afloop van de ministerraad.
Het doel van de app is mensen waarschuwen wanneer zij mogelijk in aanraking zijn geweest met het coronavirus. Mocht dat het geval zijn, dan kunnen deze personen in voorzorg in quarantaine gaan, ook als er bij henzelf nog geen sprake is van symptomen. De app is een praktische manier om bronnen- en contactonderzoek van de GGD’en te ondersteunen.
Maar, benadrukte premier Rutte, het downloaden van die app gebeurt op vrijwillige basis. De privacy van gebruikers mag niet worden geschaad. Zo mogen gegevens niet herleidbaar zijn naar individuen en mogen er zo min mogelijk gegevens worden verzameld. Ook mag op geen enkele wijze opslag zijn van informatie over het verplaatsingsgedrag, tijdstip, locatie of sociale netwerken van die persoon.
Zeven apps
Dit weekend onderzoekt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) de opzet van zeven corona-apps die door het kabinet in overweging worden genomen. Naar verwachting komt de privacywaakhond maandag met bevindingen. Ook wordt bij de keuze van de techniek rekening gehouden met systemen in andere landen zodat de app ook werkt als je de grens overgaat, zei Rutte vrijdag.
Minister Hugo de Jonge had het eerder wel over het verplichten van de app, omdat het belangrijk is dat zoveel mogelijk mensen meedoen met het onderzoek. De Jonge zei dat er toch voor vrijwilligheid is gekozen omdat voorop moet staan dat mensen volledig vertrouwen in de app hebben en daarom zelf mee willen doen.