Blinden vragen hulp bij afstand bewaren
Blinde mensen doen hun best om net als iedereen netjes afstand te bewaren, maar ze vragen om een beetje steun.
1,5 meter afstand houden van elkaar: we doen het in Nederland wegens het coronavirus allemaal zo goed als mogelijk, maar voor blinde en slechtziende mensen gaat dit niet vanzelf. De Oogvereniging deed daarom maandagochtend een oproep: „Ziet u iemand met een witte stok die blind of slechtziend is? Doe een paar stappen opzij, zodat ook hij of zij voldoende afstand kan bewaren.
Mensen met een visuele beperking kunnen zelf niet inschatten op welke afstand iemand hen passeert. Luuk-Jan Boon, directeur Oogvereniging: „Het lijkt misschien een open deur, maar bij de Oogvereniging krijgen we signalen dat het in de praktijk toch vaak mis gaat. Ook mensen die blind of slechtziend zijn willen niets liever dan zich houden aan de richtlijnen van het RIVM. We roepen iedereen dan ook op hen hierbij te helpen.”
Witte stok
Iemand die blind of slechtziend is, herken je aan een witte stok. Dit kan een langere stok zijn (een taststok) of een kortere stok (een herkenningsstok).
Het inschatten van afstand is ook voor mensen die nog enigszins kunnen zien echt een vak apart. Daarom heeft de Oogvereniging, een patiënten- en belangenorganisatie, alle mensen met een visuele beperking met klem geadviseerd om zich herkenbaar te maken door middel van een stok. Zo kan iedereen rekening met ze houden. Juist in deze periode is het voor mensen met een visuele beperking van belang zelfstandig over straat te kunnen.